Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Bard om de nya stöttande namninsamlingarna: "Jag skiter i mig själv"

Publicerad: 8 januari 2018, 13:01
Uppdaterad: 8 januari 2018, 13:01

Foto: Wikimedia Commons

Efter den hårda kritiken skapas flera grupper som nu visar Alexander Bard sitt stöd. "De här kidsen skapar dessa listor för att de förstår att yttrandefriheten är hotad".

Ämnen i artikeln:

Alexander Bardmetoo

AH

Alex Hartelius


Dagens Media skrev i fredags en artikel där Alexander Bard riktade hård kritik mot namninsamlingen #dontbeabard. Namninsamlingen " TV4: Vänligen ta avstånd från Alexander Bard" har just nu över 13 000 underskrifter och i kölvattnet av uppropet har det nu skapats namninsamlingar som istället stöttar Alexander Bard. Bland annat grupperna: " Stötta Alexander Bard" och " Vi som står upp för Alexander Bard".

Alexander Bard säger till Dagens Media att han tycker det är roligt att "kidsen" skapat en egen kampanj och att det blir en motreaktion på tidigare namninsamling.

– De här kidsen skapar dessa listor för att de förstår att yttrandefriheten är hotad. Vi kan inte ha en arbetsmarknad där avvikande åsikter… det är ju inte ens avvikande åsikter! Det är tonfall och mina ordval man reagerar på. Om någon säger "moralkärring" på twitter ska man då bli sparkad från sitt jobb? Bara för att man använder ett ord? Det är helt sjukt. Det handlar inte om mig. Vad sätter vi för standard för dagens 23-åringar i hur de ska kunna uttrycka sig och yttra sig fritt om det är den här typen av åsiktspoliser som ska hålla på i Sverige? säger han och fortsätter:

– Det var ju en grej när man i höstas jagade förövare för att de begått sexuella övergrepp, men nu jagar man folk som använder ”fel” ord. Mina ordval kan inte jämföras med våldtäkter. Det är helt bisarrt. 

Finns det något i din värld som man inte får säga?

– Nej! Så här tycker jag: en sak som man inte får skämta om betyder att det ämnet är svagt. Jag förstår ju att man inte kan skämta så mycket om #metoo nu när det fortfarande pågår, men om man inte förr eller senare kan dra skämt om #metoo är inte kampanjen rätt utförd. Kan man skämta om Auschwitz och aids kan man skämta om allting, tycker jag.

Alexander Bard anser att ifrågasättandet av ens ordval, och det man inte får skämta om, leder till ett totalitärt samhälle. Han anser även att kampanjen mot att motverka fake news är väldigt obehaglig och att gamla tidningar ägnat sig åt det i alla tider.

– Det är genom att få många olika informationskällor och läsa om vad många människor tycker som man kan bygga ett kritiskt tänkande och göra en bedömning om vad som pågår där ute. Om allt går genom en och samma kanal är det ett totalitärt samhälle, och det är jättefarligt om man driver internet åt den riktningen med åsiktspolicy.

"Alexander Bard är redan stark"

Alexander Bard säger att han aldrig själv skulle starta en kampanj som går ut på att sparka någon med annorlunda åsikt. Han poängterar även att det är strategin bakom #metoo som han tidigare kritiserat, och inte fenomenet i sig.

– Jag förstår att ungarna nu reagerar och börjar tänka kritiskt. Flera tusen kids där ute startar en kampanj för att rädda Alexander Bard från TV4 för att de är livrädda för utvecklingen att det blir yrkesförbud för människor med avvikande åsikter. Man ljuger om att jag är rasist och sexist. Jag har aldrig sagt något rasistiskt eller sexistiskt i hela mitt liv.

Känner du att de som stöttar dig gett dig upprättelse?

– Nej, inte för mig. Jag skiter i mig. Alexander Bard är redan stark. Min karriär går strålande. Herregud, jag har dubbelt så många sociala medier-följare sen i oktober. Jag bryr mig om dagens 23-åringar. Namninsamlingskampanjen handlar egentligen om dem, inte om mig. Ska dagens 23-åringar gå runt i sitt liv och vara livrädda för att förlora jobbet på grund av fel ordval? Det är en jätteviktig fråga. Det handlar om var medierna och internet är på väg. Kampanjer som bygger på hat och lögner måste få ett slut.

Hur kommer det sluta?

– Vi måste få en debatt kring vad det är för jävla pöbelhopar.

Det känns som att det ofta är två läger när det kommer till Alexander Bard. Varför är det så?

– Jag väcker starka känslor. Det är bra. Någon måste göra det jobbet också. TV4 har skapat Alexander Bard som Sveriges Simon Cowell. Som den tuffe och uppriktige domaren i sina tv-program. Då är det klart att man måste ta en person som tar kontroverser och pushar gränser.

Du blir aldrig trött på det?

–  Nej nej nej. Jag bryr mig inte om känslor på det sättet. Jag gör bara mitt jobb. Jag sitter och skriver min bok just nu och brinner verkligen för det. Mig går det ingen nöd på. Jag har hur mycket jobb som helst, säger han och fortsätter:

– Jag förstår kvinnornas ilska, men jag är också intresserad över var #metoo kommer att landa. Det måste finnas ett mål, strategi och målsättning – och det har jag sagt hela tiden. Jag tror att väldigt många tjejer tycker att när det byggs en hatkampanj mot Alexander Bard, som bygger på lögner, bygger den också på att tjejer är veka, mesiga och inte kan tänka självständigt, vilket jag är totalt emot.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev