Barack Obama populäraste världsledaren på Instagram

2016-02-17 10:00 Amanda Törner  
Barack Obama är populärast av världens ledare på Instagram.

Ny studie visar vilka av världens ledare som är populärast på Instagram.

För att nå ut till sina väljare har regeringar under de senaste åren börjat experimentera med Instagram som kommunikationskanal, och lagt upp bilder som visar dagliga aktiviteter både framför och bakom kulisserna.

Den 2 februari 2016 hade alla världsledare tillsammans nästan 23 miljoner följare och hade publicerat över 76 000 inlägg som fått mer än 160 miljoner likes.

Detta enligt den nya studien ”World Leaders on Instagram”, gjort av kommunikationsbyrån Burson-Marstellers.

Över 70 procent av världens regeringar har ett officiellt Instagram-konto, men en tredjedel av de totalt 305 kontona är vilande eller inaktiva. Stuiden visar även att 136 av FN:s 193 medlemsländer driver ett officiellt Instagram-konto.

– Det här är den första studien någonsin som undersöker hur politiska ledare runt om i världen använder Instagram som ett kommunikationsverktyg för att nå ut till allmänheten. Trots att Instagram är ett nytt medium för världsledare i jämförelse med Facebook och Twitter, så gör dess tonvikt på visuell kommunikation det till en kraftfull kanal för att kommunicera med medborgare, säger Helena Olsson, vd på Burson-Marsteller Sverige, i ett pressmeddelande.

USA:s president Barack Obama är den mest populära världsledaren på Instagram med sex miljoner följare på sitt kampanjkonto. Näst populärast är den ryske premiärministern, och amatörfotografen Dimitrij Medvedev, som har mer än två miljoner följare. Den indiske premiärministern Narendra Modi kommer på tredjeplats.

Barack Obama är även den mest effektiva ledaren på Instagram (baserat genomsnittet av interaktioner per inlägg), med över 56 000 interaktioner (kommentarer och likes) för varje publicering på Instagram.

Resultaten utgör den andra delen av Burson-Marstellers årliga studie Twiplomacy, som analyserar hur världsledare och regeringar använder sociala medier för att engagera sina medborgare.

Populäraste världsledarna på Instagram:

1. Barack Obama, USA:s president, ca 6 miljoner följare

2. Dimitrij Medvedev, Rysslands premiärminister, ca 2 miljoner följare

3. Narendra Modi, Indiens premiärminister, ca 1,7 miljoner följare

4. Vita huset, ca 1,7 miljoner följare

5. Drottning Rania av Jordanien och Shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum, emiren av Dubai, ca 1,4 miljoner följare

Amanda Törner

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

ANNONS

Åsikter & debatt