Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Bambuser anklagar Expressen för stöld: "Jag blir heligt förbannad"

Publicerad: 11 september 2012, 07:07
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:12

Expressen direktsände publicistklubbens debatt om Thomas Quick via Bambuser. Nu anklagas tidningen för stöld av bolagets styrelseordförande Hans Eriksson.

Ämnen i artikeln:

Expressen

DT

Dante Thomsen


Det var fullsatt när Jan Guillou, Claes Borgström, Gubb Jan Stigsson och Mattias Göransson under gårdagens publicistklubb drabbade samman på Café Panorama.

Debatten sändes live via Bambuser och publicerades både på Expressen och Aftonbladet. Problemet är bara att ingen av tidningarna creddade Bambuser för sändningen. Något som fått Bambusers styrelseordförande Hans Eriksson att gå i taket och under gårdagen anklaga Expressen för stöld.

När dagensmedia.se når honom på tisdagmorgonen är han fortfarande upprörd.

– Jag blir heligt förbannnad, säger han.

Anledningen till bråket är att både Expressen och Aftonbladet valde att zooma in på livesändningen, vilket gjorde att Bambusers logga försvann.

– I vårt avtal krävs det dels ett godkännande från den som skapat innehållet samt att man ger Bambuser credit. Det här är diskussioner vi har haft med alla från CNN, BBC till Al-Jazeera och Reuters och alla har följt det här till hundra procent, men här har man inte ens bemödat sig om att göra det. Det är upprörande.

Han berättar dock att Aftonbladet korrigerade sändningen så fort han hörde av sig till tidningen.

– Det tycker jag är så otroligt hedervärt att det liknar ingenting. Där finns etik och moral men Expressen försöker bara gömma sig. Thomas Mattsson understryker ofta vikten av att creditera rätt men här verkar man inte lägga så mycket krut på att ta reda på vad som gäller. Istället tittar man i backspegeln och bara kör.

Har du haft kontakt med dem?

– Jag har mejlat med Expressen och de vill inte kännas vid att de gjort något fel. Det tycker jag inte är okej men tydligen agerar Expressen så här. Medievärlden har förändrats och det gäller nya lagar och regler som man försöker följa. Har man inte resurser, ork eller intresse att göra det tycker jag att man på allvar ska se över sin verksamhet.

Du låter väldigt arg.

– Jag är riktigt förbannad och säger precis vad jag tycker. När man så enkelt får CNN och Reuters att agera på ett etiskt och moraliskt sätt utan att ens blinka gör det mig bara så förbannad när Expressen helt enkelt struntar i det.

Dagensmedia.se söker Thomas Mattsson.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev