Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Bahnhof: ”En reservsajt kostar 25 000 kronor för en större tidning”

Publicerad: 21 mars 2016, 13:18
Uppdaterad: 21 mars 2016, 13:40

För en struntsumma skulle de svenska medierna kunna stärka säkerheten kring sina sajter. Det hävdar internetoperatören Bahnhofs vd Jon Karlung.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Enligt flera experter var lördagens ddos-attack, riktad mot Bonnier och Schibsted, inte särskilt kraftig. Ändå släckets i stort sett samtliga av de största mediernas webbar under minst en timme.

– Enligt den statistik jag har sett är detta ingen stor attack heller: runt 8-9 gigabyte per sekund av data vilket i sammanhanget inte är särskilt mycket. I tidigare ddos-attacker har det varit över 400 gigabyte per sekund som har skickats, vanligast är trafik med 100-200 gigabyte per sekund, sade Robert Malmgren till Dagens Media och tillade:

– Flera stora företag har skydd mot detta.

Nu stämmer internetoperatören Bahnhofs vd Jon Karlung in i kören som pekar på att medierna borde kunna bygga ett bättre skydd. Han delar Robert Malmgrens uppfattning kring attackens omfattning.

– Det syns på Netnods grafer. Både att attackerna kom från ryska operatörer, och att intensiteten inte var så kraftig. Men det är klart att det ligger i tidningarnas it-avdelningars intresse att hävda att attacken var kraftig, säger Jon Karlung till Ny Teknik.

Kostnaden för reservsajt: 25 000 kronor

Dagens Media har under måndagen sökt företrädare för Bonniers och Schibsteds it-avdelningar, hittills utan framgång. Schibsteds informationsdirektör Fredrik Lindén säger till TT att trafiken i ddos-attacken kom både österifrån och västerifrån.

Han vill inte kommentera vilka åtgärder som Schibsted nu vidtar.

– Det är en extremt allvarlig situation. Vi betraktar det som ett säkerhetsärende och därför vill jag inte gå in i detalj på vilka åtgärder som vidtagits, säger Fredrik Lindén till TT.

Bahnhofs vd Jon Karlung hävdar att medier av Aftonbladets storlek kan stärka skyddet rejält till en mycket låg kostnad.

– Att bygga upp en dubbel it-miljö skulle bli väldigt dyrt, men att skaffa en mindre plattform som reservsajt kostar uppskattningsvis 25 000 kronor i månaden för en större tidning, som Aftonbladet. Och det är ju inte en astronomisk summa för de stora tidningarna.

Han föreslår att medier bör ha en backupsajt driftad av en annan leverantör, gärna via en internationell operatörs molntjänst.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.