Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Avpixlats ansvarige utgivare hotar SD med kronofogden

Publicerad: 4 Februari 2015, 09:38
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:14

Avpixlats ansvarige utgivare Mats Dagerlind hävdar att han inte har fått betalt för material han levererat till Sverigedemokraternas medlemstidning.


Mats Dagerlind, som sedan 2014 är ansvarig utgivare för den främlingsfientliga sajten Avpixlat, hävdar att Sverigedemokraterna är skyldiga honom pengar.

Pengabråket rör enligt Mats Dagerlind krönikor som han skrivit till Sverigedemokraternas medlemstidning SD-kuriren.

" Trist att se att ni lägger stora pengar på att rekrytera till Samtiden men inte kan betala mig för levererat material. Jag antar att ett betalningsföreläggande hos Kronofogden är det enda som återstår. Vädjan till rättskänsla tycks inte gå fram", twittrar Mats Dagerlind till SD-kurirens chefredaktör Paula Bieler.

Paula Bieler själv tycker att det är märkligt att hon blivit inblandad.

– Mats Dagerlind hävdar att han lovats ersättning för artiklar han skrev för SD-kuriren innan jag tillträdde som chefredaktör. Jag har efterfrågat något typ av underlag för dessa löften men det har jag inte fått, säger hon till Dagens Media.

Paula Bieler säger också att SD-kuriren historiskt sett har producerats ideellt.

– Den förra chefredaktören var den första som hade någon form av anställning. Nu har vi gått mer och mer till att bli en avlönad tidning.

Bedömer du hotet om att gå till kronofogden som seriöst?

– Det är omöjligt för mig att svara på. Det enda jag kan förhålla mig är det som jag gjort under min tid som chefredaktör.

Mats Dagerlind hävdar också att Paula Bielers påstående, att Samtiden, som drivs av det SD-ägda bolaget Samtid & Framtid, inte ska vara ett partiorgan utan en fristående socialkonservativ tidning inte stämmer.

" Om det du säger stämmer hade det varit mer logiskt om SD vänt sig till etablerade Avpixlat istället för att uppfinna hjulet på nytt. Här fanns skribenterna, här fanns läsarna, här fanns det inarbetade oberoende varumärket", twittrar Mats Dagerlind och fortsätter:

" Men SD ville ha full kontroll över "sina" medier i motsats till vad du just deklarerat. Därför startade man Samtiden. Att Avpixlat skulle vara ett för stigmatiserat varumärke håller inte heller som argument. SD:s varumärke är lika sigmatiserat".

Paula Bieler slår tillbaka även mot detta påstående.

– Vi har varit tydliga med att ambitionen är att Samtiden på sikt ska vara oberoende. Det saknas en tidning med tydlig socialkonservativ prägel och det är det hålet i svensk media vi vill fylla. Men med det sagt är det klart att vi vill ha någon form av insyn i en tidning vi sponsrar.

– Vi vill att den håller sig till den huvudideologi och riktning som den ska.

Varför är inte Avpixlat lämpligt för det här ändamålet?

– Mig veterligen har Avpixlat aldrig tagit en ideologisk beteckning. Deras huvudambition är att komplettera övrig media, inte att vara heltäckande och bred. Dessutom är den ju redan etablerad inom sin nisch, säger hon och fortsätter:

– Vi vill inte ha något som från början varit helt fristående och kört sitt race. Vi har en långsiktig ambition med Samtiden.

Hur ser du på Avpixlat och dess kopplingar till SD?

– Det finns ingen koppling till SD, det är enskilda personer som gjort den bedömningen. Sedan finns det personer som har skrivit och bloggat i många olika medier men jag ser inte det som en koppling till partiet. Det är alltid problematiskt när man blandar ihop partier med personer eller medier som inte företräder partiet.

Vad tycker du om Avpixlat?

– Jag brukar inte vara inne där och läsa särskilt ofta även om jag haft mina synpunkter på vad de har skrivit tidigare. Personligen föredrar jag att sajter som vill uppfattas som ett nyhetsmedium aspirerar på att ha ett bredare perspektiv.

– Sedan finns det mycket att säga om kommentatorsfältet men det gäller även andra tidningar.

Är den, som du säger påstådda kopplingen mellan SD och Avpixlat, problematisk med tanke på sajtens historia av tveksamma publiceringar?

– Som jag sa är det alltid problematiskt när folk som inte företräder partiet tolkas som att de gör det.

Dagens Media söker Mats Dagerlind.

LÄS ÄVEN:

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.