Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDigitalt presenteras av:

Avpixlat polisanmäls

Publicerad: 6 September 2013, 06:19
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:35

Juridikfronten polisanmäler den främlingsfientliga sajten avpixlat.info. Sajtens upphovsmän är anonyma, vilket enligt anmälan bryter mot lagen.


Ämnen i artikeln:

Avpixlat

Enligt BBS-lagen är den som tillhandahåller ett kommentarsfält, eller elektronisk anslagstavla, skyldiga att informera dess användare om vem som står bakom sajten. Både upphovsmännen och sajtens användare är anonyma, och den uppmanar sina användare att utnyttja anonymiteten.

Juridikfronten begär att anmälan även ska behandlas av åklagare, och inte bara av polis.

Ur anmälan:

"Avpixlat är en oberoende Sverigevänlig webbplats för nyheter och opinion" står på "Om Avpixlat", en webbplats vars hemsida återfinns på http://avpixlat.info/. "Avpixlat har inget utgivningsbevis, ingen ansvarig utgivare och en redaktion utan insyn", står också på http://avpixlat.info/om-avpixlat/. "I dessa tider när etablerade medier börjat hårdcensurera sina kommentarsfält gör vi på Avpixlat tvärtom. Här kan du vara både anonym och kommentera med rejäl takhöjd", tillägger de. Webbplatsen är välbesökt.

Avpixlat är en webbplats som helt klart drivs från Sverige, av svenskspråkiga personer. I och med att det finns fria kommentarfält där anonyma personer kan "kommentera med rejäl takhöjd", utan förhandsgranskning, förekommer på webbplatsen en elektronisk anslagstavla. Enligt 3 § och 6 § lagen (1998:112) om ansvar för elektroniska anslagstavlor (BBS-lagen), är det straffbart av den som tillhandahåller en elektronisk anslagstavla, att inte "lämna information till var och en som ansluter sig till tjänsten om sin identitet". Avpixlat är anonymt, och lämnar därmed inte sådan information.

Vi vill därför anmäla Avpixlat för brott mot 3 § BBS-lagen. Vi hemställer att en åklagare och inte en polisman bedömer denna anmälan, och vidtar de informationssökande åtgärder som krävs, för att den som brutit mot sagda lag skall kunna lagföras. Wordpress.org har använts för att skapa webbsajten i fråga, så någon bör kunna kontaktas för att den som skapat Avpixlat skall kunna identifieras.

Gustav Thunander


Ämnen i artikeln:

Avpixlat

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev