Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Avpixlat plockade ner artikel – efter hot om stämning

Publicerad: 29 januari 2015, 09:22
Uppdaterad: 2 mars 2016, 10:10

UPPDATERAD. Avpixlat anklagas för att ha stulit en hel debattartikel.


Ämnen i artikeln:

Avpixlat

”Hanna Gadban och jag kommer imorgon inleda en rättslig process mot Avpixlat.info”, skrev Johan Westerholm, redaktör och ansvarig utgivare för sajten Ledarsidorna.se, i går på Facebook.

Bakgrunden: Den främlingsfientliga sajten Avpixlat, med nära band till Sverigedemokraterna, ska enligt Johan Westerholm stulit en hel debattext som publicerats på Ledarsidorna.se. Som stöd för detta har han skärmdumpar från Avpixlat.

– De hade inte fått upphovsrättsinnehavarens tillstånd. Vi har ensamrätt på texten, säger Johan Westerholm till Dagens Media.

Hanna Gadban, som själv definierar sig som feministisk och liberal muslimsk samhällsdebattör, skrev i kölvattnet av terrordåden i Paris en debattartikel menad för SVT Opinion. Texten blev dock inte publicerad där, utan publicerades sedan på Ledarsidorna.se.

Kort därpå dök samma text upp på Avpixlat. Något som fick Johan Westerholm att hota med rättsliga åtgärder mot sajten.

– Jag kontaktade Avpixlat och gav dem tre timmars respit. Alla medier har citaträtt, men du får inte stjäla hela artiklar, säger Johan Westerholm.

Nu har Axpixlat, av allt att döma, valt att plocka bort texten.

– Det innebär att vi förmodligen lägger ned stämningsplanerna. Istället kommer jag nog att i en text belysa problemen med Avpixlats journalistiska kultur, säger Johan Westerholm.

Dagens Media söker Avpixlats ansvarige utgivare Mats Dagerlind. Han svarar via ett mejl från Avpixlat-redaktionen att "det hela var som det verkar ett missförstånd från vår sida".

Avpixlat hänvisar till den inledande text som Johan Westerholm skrivit till debattartikeln. Avpixlats redaktion gjorde bedömningen att texten publicerats på eget initiativ av Ledarsidorna.se som en arg reaktion på hur SVT Opinion agerat.

"Då vi delar den ilskan och anser att det är en angelägen text, beslöt vi att göra likadant. Om vi missförstått saken och det i stället är så att du har fått dig texten tillsänd direkt från Hanna med önskemål om publicering efter att hon inte fått den intagen av SVT, då ber vi om ursäkt. Vi har aldrig haft för avsikt att begå något upphovsrättsligt intrång", skriver Avpixlats redaktion till Johan Westerholm, i ett mejl som även skickats till Dagens Media.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Avpixlat

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev