Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Avpixlat backar efter attack mot "kolsvart" Lucia

Publicerad: 14 december 2012, 07:42
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:01

Att SVT:s Lucia, en 14-åring från Järlåsa, inte har vit hudfärg blev för mycket för den SD-hyllade hatbloggen Avpixlat.


Ämnen i artikeln:

Avpixlat

Avpixlat är en blogg som påstår sig ge "den oretuscherade bilden" och som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kallat för " den sunda delen" av partiets nätrörelse.

När bloggen har kallats för rasistisk har det alltid möts med raseri, men efter ett inlägg i går anklagas Avpixlat nu för rasism även bland personer som ofta talat sig varma om bloggen.

I inlägget går Avpixlat till attack mot SVT och den 14-åring som uppträdde som Lucia. Anledningen – att hon inte har rätt hudfärg. När sedan en rappare gjorde entré för att uppträda under firandet brast det för redaktionen på Avpixlat.

I det rasande inlägget, som har rubriken "Förödmjukade tittarna med kolsvart lucia och rap på Rinkebysvenska" anklagar bloggen bland annat SVT för att ha orsakat en kulturchock.

Men i de sociala medierna har inlägget alltså mötts av raseri även bland Sverigedemokrater och andra som stödjer Avpixlat.

"Tråkigt och rasistiskt", skriver Patrik Ohlsson, gruppledare för SD i Ängelholm, på Twitter.

Efter den sylvassa kritiken har redaktionen på Avpixlat tvingats ändra i inlägget flera gånger. Bland annat har bloggen ersatt ordet "kolsvart" med "mångkulturell" i rubriken.

"Eftersom diverse ras- och hudfärgsfixerade skandaljournalister som väntat har gjort sitt bästa för att misstolka vissa formuleringar i den ursprungliga versionen av detta inlägg har vi nu gjort några smärre modifikationer", skriver bloggen bland annat.

Men trots det innehåller inläggets URL fortfarande den ursprungliga rubriken. En länk till ett Youtube-klipp som döpts till "Lucia-turken" ligger dessutom kvar i slutet av artikeln.

Bland andra högerextrema som exempelvis nationell.nu rasar man dock mot Avpixlat, som man anklagar för att ha vikt sig för media och Sverigedemokraterna.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Avpixlat

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev