måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Åtalas för Twitterhot mot försvarsministern

Publicerad: 29 september 2017, 09:38
Uppdaterad: 29 september 2017, 09:41

Peter Hultqvist. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

En 31-årig man från Göteborg åtalas för att ha hotat försvarsminister Peter Hultqvist på Twitter.

Ämnen i artikeln:

Twitter


Åtalet gäller ett foto som den 31-åriga mannen publicerade på Twitter i maj, föreställande socialdemokraten Peter Hultqvist tillsammans med en bild på en skalle som genomborras av en kula.

Mannen åtalas nu för olaga hot, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Enligt nyhetsbyrån kopplar Hultqvist samman hotet med en uppvigling till våld mot honom från Nordiska motståndsrörelsen. Det framgår av förundersökningen.

– Någon ser det här inlägget och departementet gör sedan en anmälan till säkerhetspolisen, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström till Siren.

Hon menar att det är tydligt att bilden skickar signalen att försvarsministern ska skjutas. På bilden finns även en svensk flagga där skallen syns i genomskärning ovanför texten "Peter Hultkvist wanted dead or alive for treason", skriver Siren.

31-åringen nekar till ha lagt ut inlägget, men säger i de förhör som Siren tagit del av att Peter Hultqvist är en av dem som "utsatt det svenska folket mot dess vilja för fara".

I förhör med Säpo säger försvarsministern att Twitter-hotet kom bara veckor efter att NMR tillverkat en pappdocka av Hultqvist vid sitt i möte i Falun 1 maj – en docka som bland annat ska ha slagits till marken av deltagarna.

Peter Hultqvist yrkar nu på 15.000 kronor i skadestånd för kränkning från den åtalade 31-åringen, som även är åtalad för andra brott.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev