Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Assange misstänkt för våldtäkt – igen

Publicerad: 1 september 2010, 08:31
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:40

Wikileaks-grundaren Julian Assange kan åtalas för våldtäkt, skriver Expressen.


Överåklagare Marianne Ny har beslutat att uppgradera misstankarna mot Julian Assange från ofredande till våldtäkt, skriver Expressen.

– Vi har gått igenom ärendet och jag anser att det i den första delen finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har begåtts. Det finns också skäl att genomföra fler utredningsåtgärder", säger överåklagare Marianne Ny i ett pressmeddelande.

På DN.ses fråga om det framkommit något nytt som föranlett beslutet svarar hon:

- Det är både det material som förelåg den 25 augusti då förundersökningen lades ner och material som tillkommit sedan dess som legat till grund för beslutet.

Det var för två veckor sedan som Julian Assange anhölls i sin frånvaro för våldtäkt av en jouråklagare. Chefsåklagare Eva Finné beslutade dock i förra veckan att lägga ned förundersökningen. Ett beslut som nu alltså – återigen – ändras.

Att utredningen nu återupptas kommer sannolikt att skaka liv i den pressetiska debatt som tog fart efter att Expressen gått ut med uppgifterna om anklagelserna mot Julian Assange.

– Tröskeln för att peka ut någon som misstänkt för våldtäkt måste vara högre, sa Staffan Dopping, tidigare journalist och nu pr-konsult på K-Street, till Dagensmedia.se.

Martin Schori

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev