Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Artikel från 2004 exploderar på nätet

Publicerad: 16 januari 2014, 07:19
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:51

En Expressen/GT-artikel om två elever som inte får bära tröjor med Sverige-symboler sprids som ”ny” på internet – trots att den nästan är tio år gammal.


Ämnen i artikeln:

ExpressenFacebook

”Linda Larsson och Charlotte Bertelsen har gjort det mest förbjudna. De har tagit på sig tröjor med symboler för Sverige. Skulle de gå till skolan i så anstötliga saker blir de hemskickade på stört. Sånt är livet på Gullhögskolan i Vårgårda.”

Så inleds texten om de två eleverna som stoppas av rektorn för att de bär tröjor med svenska flaggan på.

Artikeln sprids nu på nätet som om den vore ny. I skrivande stund har den över 31 000 Facebook-rekommendationer.

Expressen har, efter att blivit uppmärksammade på att artikeln nu tagit fart, gått in och tydligt markerat för läsarna att artikeln är gammal.

”OBS! Följande artikel publicerades 27 maj 2004 och är alltså snart 10 år gammal. I dag sprids den som ny på sociala medier, framförallt Facebook och Expressen vill alltså uppmärksamma att det ej handlar om en aktuell diskussion på skolan i fråga”, skriver Expressen överst i artikeln.

Expressens markering får beröm i sociala medier, där artikeln diskuteras.

”Man har noterat att den far runt, och gått in och gjort en TYDLIG markering att den är gammal. Det är ju otroligt bra!”, skriver internetexperten Joakim Jardenberg på sin Facebook-sida.

Frågan om hur man ska hantera gamla artiklar, som ligger kvar för all framtid på nätet, har aktualiserats i samband med en dom i Högsta domstolen från november förra året.

Enligt domen (läs mer här) kan en ansvarig utgivare stämmas för alla artiklar som finns tillgängliga på företagets sajt – oavsett när artikeln publicerades, och oavsett vem som då var ansvarig utgivare.

Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen, skriver i diskussionen på Joakim Jardenbergs Facebook-sida att ”det nog krävs särskiljande form på arkivtexter”, delvis på grund av utgivarproblematiken.

”Men: det måste då ändå vara användarvänligt och inte - plötsligt - en ny form som förvirrar läsaren. Men det bör gå att lösa rätt, tror jag”, skriver Thomas Mattsson.

LÄS OCKSÅ:

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ExpressenFacebook

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev