Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Apples och Googles sökmotordeal ifrågasätts

Publicerad: 2 juli 2020, 06:10

Google kan förlora sin plats som förinställd sökmotor i Apples webbläsare Safari. Det sedan brittiska konkurrensmyndigheterna börjat driva frågan.

Ämnen i artikeln:

GoogleApple

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I dag har Apples webbläsare Safari Google som förinställd sökmotor. Men det kan det bli slut med i Storbritannien om de brittiska konkurrensmyndigheterna får sin vilja igenom.

Myndigheten driver nämligen linjen att avtalet leder till snedvriden konkurrens och att det innebär att Google ges en allt för dominant ställning, rapporterar Reuters, som tagit del av en rapport från brittiska konkurrensmyndigheten som släpptes på onsdagen.

”Med tanke på effekterna av förinstallationer på mobila enheter samt Apples betydande marknadsandel vår uppfattning att Apples avtal med Google skapar ett betydande hinder för konkurrenter att ge sig in på och expandera på marknaden vilket hindrar konkurrensen mellan sökmotorer på mobiler,” skriver myndigheten i rapporten

Om och i så fall hur de brittiska konkurrensmyndigheterna ska agera i frågan är ännu inte kommunicerat. Apple och Google har inte kommenterat uppgifterna i rapporten.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev