Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Apples nya regler hotar svenska appar

Publicerad: 20 juni 2016, 13:51
Uppdaterad: 20 juni 2016, 13:54

Det var i samband med den stora omgörningen av App store som presenterades före Apple utvecklarkonferens, som bolaget ändrade sina villkor för app-utvecklare.

Sverige riskerar att drabbas av app-kaos då Apples nya regler slår mot appar som kräver legitimering med bank-id.


Ämnen i artikeln:

BreakitApple

Nya regler från Apple riskerar att sätta stopp för appar som kräver legitimering med bank-id, avslöjar Breakit idag. Många tjänser, såsom banker, myndigheter och nya fintech-tjänster, är idag beroende av bank-id för att deras appar ska fungera. En sådan är populära Swish, med över fyra miljoner användare.

Det var i samband med den stora omgörningen av App store som presenterades före Apple utvecklarkonferens, som bolaget ändrade sina villkor för app-utvecklare. Det innebär enligt Breakit bland annat att Apple inte längre tillåter appar som är beroende av andra program för att fungera.

Flera app-ägare som Breakit har varit i kontakt med berättar att det slår direkt mot alla appar som kräver mobilt bank-id.

Den svenska spar-appen Dreams är en av dem som redan har drabbats. Bolagets senaste uppdatering av appen godkändes inte av Apple. 

– Det är ren diktatur. Apple paketerar allt så bra att man glömmer bort att det är en kommersiell aktör som styr vad som kan komma ut. Det är ett par killar i Kalifornien som bestämmer över samhällskritiska funktioner, säger Didde Brockman, teknisk chef på Dreams, till Breakit.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

BreakitApple

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev