Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Apple lägger ned Itunes – storsatsar på tv och poddar

Publicerad: 3 juni 2019, 21:52

Apple tv plus, med techjättens originalinnehåll, lanseras till hösten.

Under måndagen kom beskedet att Apple skrotar Itunes. Techjätten gör istället en satsning på tv, poddar och musik i fristående appar.


Ämnen i artikeln:

AppleApple TV

Den första versionen av Itunes lanserades i början av 2001 och var exklusiv för Mac OS 9. 

18 år senare meddelar Apples vice president för mjukvaruutveckling, Craig Federighi, att mediespelaren går i graven. Detta under den årliga utvecklarkonferensen WWDC i San José. 

Techjätten kommer istället att satsa på tv, poddar och musik i fristående appar – samtidigt som operativsystemet förnyas. 

Apperna kommer att innehålla ett flertal nyheter. 

Den nya podcastappen kommer, enligt Techcrunch, bland annat använda machine learning för att indexera de talade orden i poddarna. Vilket gör att lyssnarna lättare kan hitta enskilda avsnitt som speglar ämnen de söker efter. 

Den nya tv-appen ger access till tredjeparts-strömmning och premiumkanaler – samt hyr- och köpmöjlighet av filmer och tv-serier. Den nya tv‑appen finns redan nu på iPhone och iPad – och till hösten lanseras Apple tv för Mac-datorer.

Samtidigt som den nya strömmande tjänsten integreras med smarta tv-apparater (Samsung blir först ut) och streamingboxar så kommer företaget att släppa sina originalserier och -filmer i Apple tv plus. Som Apple tidigare meddelat sker lanseringen hösten 2019

 

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

AppleApple TV

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.