Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Apple kan blockera mobilkameror vid live-framträdanden

Publicerad: 30 juni 2016, 09:28
Uppdaterad: 30 juni 2016, 09:31

Både skådisen Benedict Cumberbatch och sångerskan Adele har ilsknat till när folk ur publiken filmat deras framträdanden. Men den tiden kan snart vara förbi.


Ämnen i artikeln:

Apple

Det enligt många störande momentet med att folk ur publiken filmar konserter och andra live-framträdanden med sina mobiler kan snart vara ett minne blott. Detta i och med att Apple lagt patent på en teknologi som blockerar kameran på iPhone, rapporterar The Telegraph.

Tekonologin bygger på att en sändare med en infraröd signal placeras i områden där bildtagning och filmning är förbjudet, som tillfälligt inaktiverar kameran och inspelningsfunktionen.

Uppfinningen kommer i en tid då flera kulturpersonligheter har väckt uppmärksamhet genom att uppmana publiken att sluta filma medan de står på scen. Bland annat den brittiske skådisen Benedict Cumberbatch och sångerskan Adele, som nyligen sade till ett fan i publiken under en av hennes konserter att sluta filma och istället njuta av den verkliga händelsen.

Det är ännu oklart när Apple planerar att introducera tekniken, men medan den säkerligen skulle uppskattas av många artister och arenor, skulle enligt The Telegraph en av de stora farhågorna vara att funktionen ska missbrukas, exempelvis av regimer som vill förhindra dokumentation av förtryck.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Apple

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev