Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Apple-investerare i öppet brev om smartphone-beroende

Publicerad: 9 januari 2018, 08:26
Uppdaterad: 9 januari 2018, 08:40

Bolagen uppmanar Apple att erbjuda verktyg för att hjälpa barn att undvika beroende och dessutom ge föräldrar fler alternativ till att skydda sina barns hälsa genom att se över deras smartphone-användning. Bild: Flickr

Två av Apples största investerare sätter press på bolaget om att hantera smartphone-beroende bland barn.


Ämnen i artikeln:

AppleFacebook

Bolagen Jana Partners och California State Teachers Retirement System (CalSTRS) – två av Apples största investerare som gemensamt kontrollerar två miljarder av bolagets aktier – är bekymrade över vilka effekter ny teknologi och sociala medier har på unga.

Därför går de ut i ett öppet brev och uppmanar Apple att göra mer för att hjälpa barn att undvika smartphone-beroende. Det skriver The Guardian.

”Det finns en växande konsensus runt om i världen, inklusive Silicon Valley, att de potentiella långsiktiga konsekvenserna av ny teknologi måste tas i beaktning från första början och inget företag kan outsourca det ansvaret. Apple kan spela en avgörande roll genom att signalera till industrin att det är positivt att lägga särskild uppmärksamhet på nästa generations hälsa och utveckling”, skriver bolagen i det öppna brevet.

Bolagen uppmanar Apple att erbjuda verktyg för att hjälpa barn att undvika beroende och dessutom ge föräldrar fler alternativ till att skydda sina barns hälsa genom fler sätt att se över barnens smartphone-användning.

Apples operativsystem iOS erbjuder redan bergränsad föräldrarkontroll, som inkluderar begränsningar i vissa appar, använding av funktioner som platsdelning och tillgång till en viss typ av innehåll.

Men enligt investerarna borde Apple tillåta föräldrar att ställa in ålder på användaren i iPhones inställningar, att införa begränsningar i skärmtid, bestämma vilka av dygnets timmar iPhonen kan användas och att blockera sociala medier.

De föreslår även att Apple ska inträtta en expertkommitté bestående av bland annat specialister på barns utveckling, som skulle leverera årsrapporter och erbjuda informationen till forskare på området.  

Det öppna brevet speglar en växande oro kring hur smartphones och sociala medier påverkar barn och unga i det långa loppet – en oro som även har nått Silicion Valley. Den före detta Facebook-chefen Sean Parker hävdade exempelvis i november att Facebook är skapat för att "utnyttja mänsklig sårbarhet", och sade bland annat ”Bara Gud vet hur det påverkar våra barns hjärnor”.

Apple har ännu inte kommenterat det öppna brevet.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

AppleFacebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.