Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Annonsörerna som hittat till Primetime

Publicerad: 1 oktober 2018, 05:30
Uppdaterad: 28 september 2018, 14:25

Bild 1/2  På kort tid har appgrundarna lyckats få tre olika annonsörer med på tåget: Betsson, Mat.se och Max.

Tre annonsörer – Betsson, Mat.se och Max – har hittills annonserat genom frågesportsappen Primetime som växer i antalet användare. Vd Martin Palm vill genom liveappen bryta upp gamla mönster och förändra synen på reklamköp.


Ämnen i artikeln:

Betsson

Varje kväll samlas tusentals spelare framför sina mobiltelefoner för att delta i frågesportsappen Primetime. Den första livesändningen av frågesporten gjordes en 16 mars och sedan dess har man sänt minst en omgång varje dag.

Bakom appen Primetime står grundarna Martin Palm, Daniel Weilar, Petter Lindqvist, Tomas Jämtbäck, Johan Ribb och Fredrik Kilian som har byggt upp appen med hjälp av pengar ur egen ficka.

Upplägget är enkelt: en programledare håller varje kväll klockan 20.00 i en frågesportstävling som sänds live via appen. Deltagarna får några få sekunder på sig att svara rätt på sammanlagt elva frågor genom att välja mellan tre olika alternativ. Svarar man fel åker man ut. De som lyckas svara rätt på alla frågor får dela på en prispott på 1000 kronor, vilket vanligtvis landar på några få kronor var då deltagandet är stort.

Runt 40.000 frågesportssugna samlas kring spelet varje kväll, sett till deltagare som stannar kvar och svarar på minst en fråga. Appen har nått nära 230 000 nedladdningar.

Spelet liknar i mångt och mycket den amerikanska appen HQ Trivia som har gjort succé på den amerikanska marknaden. Både upplägget och det tekniska gränssnittet påminner om varandra. Att Primetime efterliknar HQ Trivia är ingen slump, när Petter Lindqvist och Daniel Weilar först diskuterade hur de kunde utveckla något med ingredienserna live och digitalt var det just den appen de sneglade på.

På kort tid har appgrundarna lyckats få tre olika annonsörer med på tåget: Betsson, Mat.se och Max. Under sommaren sponsrade Betsson dagligen ett eget fotbollsquiz i samband med fotbolls-VM. Även under hösten och året ut håller spelaktören ett sportquiz i veckan.

– Vi hade redan från första början känn på att det skulle flyga. Vi var först med att sponsra och gör det fortfarande, Robin Olenius, pr-chef på Betsson, till Dagens Media.

"Det är en brusfri mediekanal jämfört med många andra kanaler", säger Robin Olenius, pr-chef på Betsson. Foto: Press

Robin Olenius säger att spelappen är ett sätt för Betsson att sticka ut och hitta nya mediekanaler som kunderna gillar.

– Primetime har en stark gilla-känsla bland de som spelar. Vi blir en tydlig avsändare i samband med spelet och det är en brusfri mediekanal jämfört med många andra kanaler. Till skillnad från andra kanaler har vi även kunnat vara med och skräddarsy hur vi vill ha det.

Exakt hur mycket pengar Betsson betalar för att ha sina egna quiz och sponsra Primetime vill varken Robin Olenius eller Primetimes vd Martin Palm kommentera.

"Selektiva med vilka vi samarbetar"

Tydligt är dock att Betsson ser appen mer som en varumärkesbyggande kanal, snarare än en konverteringskanal. Det är också något som vd Martin Palm poängterar.

Han beskriver annonsformatet som flexibelt där annonsörer tillsammans med Primetime-grundarna kan komma fram till roliga sätt att utveckla appen tillsammans.

– Varje gång vi gör ett samarbete måste det addera något till våra fans, det måste göra spelet roligare. Vi är selektiva med vilka vi samarbetar med men det handlar inte om att vi "bara jobbar med de coolaste varumärkena" utan snarare att det gäller att ha rätt idé, säger Martin Palm.

Martin Palm berättar att de utmanar annonsörer att komma på nya roliga sätt att utveckla Primetime på vilket skulle kunna ge ett billigare pris.

– Kommer man som marknadschef eller byrå med en idé som är tillräckligt kul för våra fans så kan man få kampanjen gratis säger Martin Palm och fortsätter:

– Vi vill förändra synen på hur man köper reklam och hur man kommunicerar med konsumenter. Att det inte bara är att ringa in och köpa ett visst antal kontakter – utan vi vill skapa innehåll och budskap tillsammans med annonsörerna.

Tillsammans med hamburgerkedjan Max höll Primetime-programledarna ett musikquiz under musikfestivalen Way out west, som Max sponsrar sedan tre år tillbaka.

Kristoffer Stenqvist, medie- och digitalchef på Max, säger att deras samarbete med Primetime började med att han och hans kollegor själva satt och spelade tillsammans. Under våren lade han och hans kollegor fram strategin för hur de skulle nå ut med sina Way out west-kampanjer på olika sätt och vad de skulle göra för aktiviteter på plats i Göteborg. När han såg att antalet spelare i Primetime ökade stadigt vecka efter vecka hörde han av sig till Daniel Weilar.

Med hjälp av sina influencers livesända Max ett musikquiz från Way out west.Foto: Max

Sponsorskapet mynnade under våren och sommaren ut i två delar. Den ena delen i samarbetet bestod av ett marathon-quiz där spelarna fick slå ihop sina poäng från tidigare frågesportskvällar. Den som först nådde 50 poäng vann biljetter till festivalen för sig och en kompis.

Den andra delen bestod i att med hjälp av sina influencers livesända musikquiz från festivalområdet.

– På samma sätt som det är viktigt för dem, är det viktigt för oss att hitta trovärdighet i det vi gör tillsammans. Vi ville inte "ta över" Primetime utan snarare jacka oss in i något som spelarna uppskattar.

Vad fick ni ut av att göra detta?

– En del i att ta varumärket Max framåt är att utmana oss själva och testa nya saker. Vi avsätter en del av vår marknadsföringsbudget för att test nya saker. För varumärket gör det att vi uppfattas som moderna, medvetna, närvarande och i framkant. Vi säljer inte mer burgare imorgon för att vi uppfattas som moderna men det bygger varumärket långsiktigt.

"Visar att vi är på hugget"

Mat.se har just nu ett samarbete med Primetime som går ut på att de varje söndag under sex veckor anordnar ett matquiz. Matsajtens logga och en rabattkod syns även i samband med att starten räknas ned och vinnaren av alla sex quiz vinner ett presenkort värt 4000 kronor att handla för hos Mat.se.

Sofia Norén, som arbetar med digital marknadsföring på Mat.se, fick precis som Max upp ögonen för Primetime genom att hon själv spelade redan i maj.

– Det är bra branding för oss och det visar att vi är på hugget, vi vill vara reaktiva i vår marknadsföring, säger Sofia Norén.

Mat.se har tillsammans med Primetime kommit på frågor till frågesporten, och den enda nackdelen hon har kunnat se hittills är att prispotten ofta blir väldigt liten.

– I vissa fall är det väldigt många som kan vinna vilket har gjort att prispotten bara blir på några kronor. Då har vi höjt vinsten från oss eftersom det blir för lite att ge bort bara tre kronor att handla mat för.

I USA har amerikanska HQ Trivia sponsorer som Warner Bros som enligt uppgifter ingick ett sponsorskap med HQ Trivia värt hela tre miljoner kronor. I sponsorskapet ingick en jackpott på en kvarts miljon dollar.

Även Nike har sponsrat appen där fyra vinnare fick dela på 100 000 dollar. Förutom pengarna fick vinnarna även med sig varsina Nike Air Max designade med inspiration från appen.

 

Martin Palm, säger att det finns potential i att utveckla prispotten och vad man vinner men att fokus ligger på att göra spelet underhållande för användarna tillsammans med annonsörerna.

– Prispotten har uppenbarligen inte varit den största drivkraften, nu ligger den på 1000 kr, men vi vet samtidigt att vi har det kvar att jobba med. Men framför allt handlar det om att göra spelet roligare med våra partners.  

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Betsson

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev