Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Annie Lööf en av de mest aktiva partiledarna i sociala medier

Publicerad: 5 juli 2017, 06:49
Uppdaterad: 13 april 2018, 14:10

Bild 1/2  

ALMEDALEN 2017. Annie Lööf är engagerar både sig själv och andra i sociala medier.


Ämnen i artikeln:

CenterpartietAnnie LööfMeltwaterAlmedalen

– Annie Lööfs Twitterkonto har under flera dagar i veckan legat högt upp på listan över de inlägg med störst räckvidd, säger berättar Sophie Hedestad på omvärldsbevakningsföretaget Meltwater till Dagens Media.

Engagemanget för Centerledaren bland övriga Twitteranvändare motsvarade Jan Björklunds under gårdagen med drygt 1 700 inlägg kopplat till antingen Annie Lööf eller Centerpartiet.

@mikanderson toppar listan över antal inlägg kopplade till Annie Lööf (6 st) medan @svenskpolitiknu skrivit mest om Centern (46 st).

I övrigt är det Centerparitets egna konton, eller konton med anknytning till Centern som skriver mest.

2015: 3701 inlägg

2016: 4686 inlägg

2017: 1700 inlägg

Tydlig skillnad i tonaliteten mot tidigare talare

Tonen i sociala medier är klart mindre hård och ironiserande än både under gårdagen såväl som söndagen, enligt Meltwaters analys. Personer som inte håller med Annie Lööf är mycket mer sakliga i sina inlägg och mindre personliga i sin argumentering.

Ett av undantagen är dock tweeten från @gunnar vilken kritiserar Lööf för hennes immigrationspolitik. Tweeten är ett av de inlägg med störst spridning som är av negativ karaktär.

Tydligt är dock det överlag stora beröm för sitt tal från såväl egna led som meningsmotståndare. Många talar om det som berörande och kraftfullt.

Günther Mårder finns återigen med på Twittertoppen. För dagen står han för en av de Lööf-positiva inlägg med störst räckvidd. Annie Lööf får medhåll i att jobbklyftan mellan inrikes- och utrikesfödda är i stort behov av åtgärder.

Efterlyser socialdemokratiskt arv

Att Annie Lööf i sitt partiledartal tog upp socialdemokrater som Olof Palme och Per Albin förvånade enligt analysen i både redaktionell och social media. På Twitter fick Göran Greiders tweet stor spridning (56 RT och 230 likes).

Greider menade att det arv efter dessa personer, som Lööf efterlyste i sitt tal, var hon själv med och raderade ut under sin tid i regeringsställning.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.