Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Amerikanskt filmbolag kräver ut namn på svenska fildelare

Publicerad: 12 November 2014, 12:43
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:22

Check Entertainment går till domstol för att få ut namn på misstänkta fildelare från Bredbandsbolaget, Com Hem och Telia, kan Dagens Media avslöja.


Ämnen i artikeln:

BredbandsbolagetThe Pirate Bay

Det amerikanska produktionsbolaget Check Entertainment Inc kräver att Com Hem, Bredbandsbolaget, Banhof, Telia Sonera och Telenor ska lämna ut personuppgifter om tolv svenska bredbandskunder.

Bakgrunden är att tolv IP-nummer via fildelning (peer-to-peer) ska ha använts för att olovligen sprida bolagets film ”Non-stop”.

Nu går Check Entertainment till tingsrätten för att få ut namn och adress till de misstänkta svenska fildelarna. I fem separata ansökningar vill de tvinga bredbandsleverantörerna att lämna ut uppgifterna för att kunna ”utreda och beivra” de upphovsrättsintrång som påstås ha skett.

Den så kallade Ipred-lagen, införd i Sverige 2009, innebär att upphovsrättsinnehavare under vissa förutsättningar kan begära ut identiteten bakom en ip-adress som medverkat till illegal fildelning.

Frågan aktualiserades tidigare i år, då EU-domstolen i april underkände datalagringsdirektivet. Flera av de stora bredbandsleverantörerna gick då ut med information om att de skulle sluta lagra uppgifterna.

Sedan dess har dock en statlig utredning och tillsynsmyndigheten Post och Telestyrelsen, PTS, förtydligat att den svenska Lagen om elektronisk kommunikation, LEK, gäller.

Därefter har i stort sett samtliga bredbandsleverantörer återupptagit datalagringen.

Bredbandsbolaget gjorde det den 26:e augusti.

”Det finns i dag en pågående rättsprocess som kommer att avgöra huruvida LEK är förenlig med EU-rätten och därmed vilka lagringsskyldigheter vi operatörer har. Bredbandsbolaget tycker att det är viktigt att frågan får en rättslig prövning”, skrev bolaget i ett pressmeddelande.

Enligt bredbandsleverantören Banhof, starkt profilerad på just kundernas integritet, är bolaget det enda på den svenska marknaden som nu inte lagrar uppgifterna. Den 27 oktober hotade PTS Banhof med ett vite på fem miljoner kronor om bolaget inte återupptar datalagringen inom fyra veckor.

– Vi är tyvärr inte förvånade. Självklart kommer vi att överklaga. Men samtidigt har vi en plan B för att skydda kunderna mot massövervakningen. Detaljerna kommer senare, men jag känner mig lugn, sade Bahnhofs vd Jon Karlung.

Den begäran som nu kommer från Check Entertainment leder inte till någon förändring i Banhofs hållning i frågan.

– Vi har ingen sådan data. Vi stängde av datalagringen samma dag som EU-domen kom, säger Banhofs vd Jon Karlung till Dagens Media.

Han uppger att liknande krav ibland har kommit till bolaget historiskt sett.

– Det är ganska ovanligt. Det var ganska länge sedan det hände.

Filmbolaget Check Entertainment har anlitat det tyska it-bolaget Excipio, som är specialiserade på att jaga fildelare. Excipio har i sin tur samlat in de misstänkta svenska ip-adresserna.

”Det är Excipio som upptäckt att Filmen gjorts tillgänglig för allmänheten via IP-adresser i Sveirge”, står det i handlingarna som lämnats till tingsrätten.

Advokatbyrån Nordic Law har anlitats som ombud. Advokat Patrick Andersson vill inte svara på frågor om det faktum att kraven riktas mot bredbandsoperatörna just nu har något samband med det gånga årets turer kring datalagringen.

– Det vill jag inte kommentera. Vi har lämnat in detta till tingsrätten och nu vill vi se vad operatörerna svarar.

Tror du att de kommer att lämna ut namnen på kunderna bakom IP-adresserna, eller väntar du dig en rättslig process?

– Jag tror att det kommer att bli en prövning av detta.

Även Patrick Andersson bedömer att det är ovanligt att rättighetsinnehavare går till svensk domstol för att få ut uppgifter om vem som står bakom en viss IP-adress.

Dagens Media avslöjade tidigare i veckan att en stor sammanslutning av aktörer inom musik, film och tv stämmer Bredbandsbolaget för att tvinga bolaget att blockera tillgången till Swefilmer och The Pirate Bay. Prövningen av det fallet blir den första i sitt slag i Sverige.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.