Gå direkt till textinnehållet

Digitalt presenteras av:

Amerikanska frauds-experten: "Lär av USA"

Utnyttja försprånget till att lära mer om hur frauds kan förebyggas. Det är amerikanska bedrägeriexperten Eric Bozinnys råd till svenska annonsörer.

Jämfört med USA är click frauds, med ohederliga aktörer som säljer robotgenererad trafik till publicister som vill öka trafiken till sina sajter, fortfarande ett begränsat problem för svenska publicister och annonsörer.

Men i takt med att den digitala reklammarknaden ökar, blir även annonsbedrägerier viktigare att vara medveten om även för svenska medieköpare.

Det menar amerikanska bedrägeriexperten Eric Bozinny.

I USA, där frauds sedan länge utgör en stor del av den totala trafiken på nätet, har bedrägerierna den senaste alltmer börjat flyttas från sök- till onlinevideomarknaden.

– Bedragarna finns där pengarna finns, säger Eric Bozinny till Dagens Media.

Han jobbade länge med att att stoppa annonseringsbedrägerier på Microsoft och är sedan några månader global network quality director på digitala videoannonseringsbolaget Yume, med uppdraget att förebygga bedrägerier och garantera att Yumes kunder alltid garanteras den trafik som de betalar för.

– När man vet vad jag vet om hur stor del av trafiken som är falsk, är det förvånande hur få bolag som fokuserar på att begränsa bedrägerier.

Hans råd till svenska annonsörer och publicister är att dra nytta av att Sverige ligger efter, och se till att informera sig om ad frauds och följa utvecklingen i USA.

– Sverige ligger långt men problemet finns och kommer att växa och det är viktigt att vara medveten om.

Enligt Eric Bozinny går det i dag inte att stoppa bedrägerierna på nätet. Däremot finns det sätt att garatera att trafiken man betalar för är äkta.

– Det viktigaste är att det finns tredjepartsaktörer som verifierar trafiken. Publicisterna själva kan aldrig lägga lika mycket tid och pengar som bedragarna gör.

Annonsörerna bör även ställa högre krav på dem som säljer annonsutrymme på nätet.

– Många säger att de gör mer än vad de verkligen gör. Kräv att det visar vad de har för metoder för att garantera att trafiken är äkta, säger Eric Bozinny.

Läs mer om frauds – och svensk webb-tv:s stora utmaningar – i senaste numret av Dagens Medias tidning.

Du som väljer att prenumerera på Dagens Media får tillgång till tidningens artiklar både på papper och digitalt. Här finns info om hur du som prenumerant läser tidningen digitalt.

Publicerad 2014-10-21 06.17Uppdaterad 2015-12-06 12.25

Dela artikeln: