Amerikansk speljätte köper svenska King för 50 miljarder

2015-11-03 07:31  

Activision Blizzard köper svenskgrundade King, mest känt för Candy Crush Saga.

Activision Blizzard köper svenskgrundade King, som är mest känt för Candy Crush Saga, för 5,9 miljarder dollar, motsvarande drygt 50 miljarder kronor, skriver DI Digital.

King kommer att fortsätta fungera som ett fristående bolag och den nuvarande ledningen, med vd Riccardo Zacconi, Sebastian Knutsson som kreativ chef samt Stephane Kurgan som operativ chef blir kvar.

Activision Blizzard är ett av världens största spelförlag och ger ut bland annat World of Warcraft och Call of Duty. Bolaget är starkast på den traditionella konsol- och pc-marknaden, till skillnad från King vars hela verksamhet kretsar kring mobilspel.

– Mobilspel är den största och snabbast växande affärsmöjligheten i spelbranschen idag. Vi får nu en av världens mest framstående mobilspelsutvecklare och dess anställda som skapar fantastiskt innehåll på nya marknader runt om i världen. King har en enastånde duktig bolagsledning och över 1600 fantastiskt begåvade anställda, säger Bobby Kotick, vd för Activision Blizzards. 

För att jämföra prislappen på 5,9 miljarder dollar med andra köp kan nämnas att Disney betalade 4,05 miljarder dollar för Lucasfilm, som äger rättigheterna till bland annat Star Wars år 2012 och Microsoft betalade 2,5 miljarder dollar för Minecraft-skaparna Mojang år 2014.

King har över 400 anställda i Stockholm.

Frida Nygren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt