Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Amazon: "AI finns till för att ge oss mer tid att tänka"

Publicerad: 13 september 2018, 05:42
Uppdaterad: 13 september 2018, 08:50

Karl Bunch, global teknikchef, Amazon web service digital marketing-avdelning. Foto: Janne Næss

DMEXCO. Amazonchefen Karl Bunch säger under marknadsföringsmässan Dmexco att det finns två sorters inställningar till AI: Rädsla och överdriven tilltro. I själva verket menar han, är tekniken här för att ge oss människor mer tid till att tänka.


Ämnen i artikeln:

AmazonAI

Den digitala marknadsföringsmässan Dmexco är i full gång i Köln.

Över 50.000 besökare har eventet lockat i år, och Koelnmesse med sin gigantiska storlek sväljer allihop, utan att det känns särskilt trångt. Dmexco har hållits årligen sedan 2009, och växer sig allt större i både storlek och vikt.

I utställningshallarna och på programmet finns alla stora drakar representerade. Google, Facebook, Amazon, Snapchat, Spotify. Och så vidare. De mest lockande föreläsningarna blir snabbt fullsatta. Till exempel en av mässans första programpunkter, med amerikanska jättarna Ebay och Amazon på scenen.

Karl Bunch som är global teknikchef på Amazons web services digital marketing-avdelning, är en av talarna under Dmexco:s inledande dag. Hans scentid har temat  "Using AI to unlock the future today".

Karl Bunch menar att det är många som missförstår AI.

– Felaktiga förväntningar gör att vi blir besvikna på ny teknik när den inte fungerar så som vi hade tänkt oss, säger han och uppmanar till publiken:

– Var försiktig med att hamna i fällan där du tror att AI kommer att lösa alla dina problem, eller om du plötsligt befinner dig i ett möte med en kund eller din vd, och någon säger att: "vi måste göra något med AI".

För att illustrera vad han menar berättar han om hur man på 60-talet föreställde sig hur framtidens AI skulle sköta all logistik runt till exempel flygplan och flygresor. När verkligeten visar sig bli en annan, så ger vi upp hela idén, menar han.

Enligt amerikanskt manér delar han in människor i två olika typer: De som är överentusiastiska när det kommer till AI och som tror att den ny tekniken är lösningen på allt, och de som är rädda för att de nya verktygen ska kosta dem jobbet.

I själva verket menar han, ska AI betraktas som ett verktyg som kan ge oss människor mer tid att tänka.

AI, säger han, kommer aldrig att kunna manövrera ut mellanmänsklig kommuniktion och kreativitet – däremot så kan tekniken bland annat avlasta oss i sådant som vi inte ska behöva lägga tid och resurser på. Och som bekant  – hjälpa oss att behandla och extrahera det betydelsesfulla ur enorma informationsflöden.

Han nämner Amazons egna verkyg "Computer Vision", som med hjälp av så kallad "deep learning" extremt snabbt och effektivt identifierar föremål och människor i bild och video, för att sedan analysera och försöka tolka datan. Programmet används bland annat vid analys av reklamfilmer, som sedan kan förändras och optimeras. Han berättar också om ett Amazonverktyg som kan extrahera text ur ljud- och videofiler och om program som kan analysera och lära sig av egenfilmat material, och som till exempel används inom handelsbranschen.

– Inom marknadsföring använder vi AI inom targeting, analys, och mediautvärdering, och om man tittar in i framtiden så kommer AI även snart att användas inom "dynamic creatives". Det vill säga, inom reklam som automatisk ändras beroende på den information som finns om mottagaren.

– AI kommer att mutera "dynamic creatives", och det ligger inte långt fram i tiden. Det samma gäller AI-system inom planning- och kreatörsprogram, säger han och fortsätter:

– Men då är det för att optimera, analysera och att utvärdera, och inte för att skapa något från scratch.

Karl Bunch är noga med att understryka att AI inte kan tävla med människan när det kommer till kreativitet och kommunikation, och han betonar att de flesta inom mediebranschen utnyttjar AI-tekniken i viss utsträckning redan i dag.

– Och om du jobbar med marknadsföring men inte använder ett AI-system när du utvärderar media, så är du illa ute. Börja i så fall med det genast, avslutar han.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

AmazonAI

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.