Digitalt
Allt fler är positiva till digital insamling av privat information
Publicerad: 21 april 2017, 06:45
Uppdaterad: 21 april 2017, 07:15
Den generellt mer positiva inställningen till informationsinsamling är alltså baserad på konsumenternas känsla av trygghet vad gäller säkerhetshanteringen av den information som samlas in. Bild: Pixabay
Andelen som ser insamlingen och användningen av personlig, digital information i samhället som något positivt, har ökat med nio procentenheter de senaste två åren. Det visar en ny riksomfattande attitydundersökning.
För tredje året i rad har analys-och kommunikationsbyrån Insight Intelligence undersökt hur svenskarna ser på digital integritet. Undersökningen "Delade meningar" är riksrepresentativ och har genomförts i samarbete med Advokatfirman Lindahl, Cybercom Group, IAB Sverige och Sveriges Kommuner och Landsting.
Resultaten visar en positiv attitydförändring kring insamling av privat information digitalt. Andelen som ser insamlingen och användandet som positivt har ökat med nio procentenheter de senaste två åren, enligt undersökningen.
Samtidigt har andelen som är oroliga för att information som man delar med sig av digitalt används i syften som man inte är bekväm med ökat med 17 procentenheter under samma period.
Den generellt mer positiva inställningen till informationsinsamling är alltså baserad på konsumenternas känsla av trygghet vad gäller säkerhetshanteringen av den information som samlas in.
Oron beror främst på bristande kunskaper om hur informationen som samlas in används, och 23 procent av de svarande i undersökningen säger att de vill ha mer information om detta.
– Här har de företag som arbetar med hanteringen av privat information digitalt en möjlighet att genom tydlig kommunikation skapa förtroende för sina användare. Frågan om digital integritet kommer att bli en allt viktigare konkurrensfördel, säger Lukas O Berg, vd på Insight Intelligence, i ett pressmeddelande.
När det kommer till vilka aktörer man känner störst förtroende för i hantering av personlig information som man delar digitalt, hamnar bankerna i topp. Det förtroendet har dock minskat sedan året innan, medan förtroendet för aktörer inom offentlig sektor har ökat.
Övriga resultat:
- Få känner till den nya dataskyddsförordningen men nästan var tredje tror att den skulle påverka deras förtroende att dela information.
- Unga storstadsbor är mest positiva till "sakernas internet". Inställningen till uppkopplade saker är alltså en generationsfråga.
- Fler är positiva till att dela privat digital information i vårdrelaterade syften.
- Sex av tio läser aldrig villkor som de accepterar gällande behandling av "cookies".
- Mellan 40-51 procent av de svarande är beredda att dela med sig av privat information digitalt för att förbättra olika välfärdsfunktioner.