Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

"Alla som verkar på nätet har ett ansvar"

Publicerad: 1 maj 2018, 09:56
Uppdaterad: 2 maj 2018, 07:15

Googles Sverige-vd Anna Wikland. Foto: Janne Næss

Debatten kring Googles ansvar för innehållet på plattformen har varit intensiv. Dagens Media har träffat Sverigechefen Anna Wikland för att höra hennes syn på Googles ansvar, samt hur hon tycker att de har hanterat kritiken och mediernas frågor. Här är ett utdrag ur intervjun som publicerades i Dagens Media nummer 8.


Ämnen i artikeln:

Google

Över en månad har gått sedan Expressens och DN:s granskning av Google satte igång den stora debatten om vilket ansvar Google egentligen har när det kommer till att kontrollera att hat och hot inte sprids via deras plattformar.

Googles Sverigechef, Anna Wikland, understryker att frågan är komplex. Samtidigt framhäver hon att innehåll som bryter mot lagstiftningen faktiskt plockas bort. I fallet med den antisemitiska listan plockades dock den listan bort först efter Expressens granskning, då endast på grund av att den stred mot upphovsrättslagen.

– Alla som verkar på nätet har ansvar för att uppföra sig, och vi tar ett väldigt stort ansvar i de här frågorna. Yttrandefriheten och rätten till information är något som verkligen genomsyrar Google. Det som gör de här frågorna stora och komplexa har att göra med just mängden information, säger Anna Wikland, och fort­sätter:

– Vi har verkligen tagit till oss av kritiken och vi har verkligen lyssnat på alla de röster som hörts i debatten. En del av de rösterna uttrycker att de tycker att det är viktigt att man går bortanför lagstiftning och policys för att ta ned innehåll, men det är också många röster som har höjts under debatten som tycker att det är problematiskt om det är enskilda individer på Google som ska bestämma vilken information som finns tillgänglig på internet.

– Men med det sagt så vill jag verkligen förtydliga att om innehåll bryter mot lagstiftningen så tar vi ned innehållet. Någonstans hoppas jag att den här debatten har lett till att kunskapsnivån har höjts, för det har funnits missförstånd under debattens gång om huruvida vi följer lagstiftningen eller inte, och jag vill verkligen understryka att det gör vi.

På frågan om Anna Wikland själv tycker att Google har tagit ett tillräckligt stort ansvar, blir hennes svar varken ja eller nej. I stället pekar hon på hur Google tar ansvar i form av att anställa människor och satsa på maskininlärning.

– Vi har tajtat till kontroller och policys för att verkligen se till att göra allt som vi kan för att se till att det här blir så bra som möjligt, och det är ett pågående arbete som vi måste jobba med hela tiden.

På vilket sätt ska det här följas upp?

– Det här är något som pågår hela tiden och vi är också oerhört måna om att webben ska vara en bra och fri öppen plats, sedan finns det ”action items” som vi har identifierat och som vi jobbar på.

Kan du säga något konkret om hur det ska följas upp?

– Vi har som mål att anställa de här 10 000 personerna och vi kommer arbeta aktivt för att det ska bli så många. En annan sak som vi ska göra är att vi kommer att släppa en transparency report kopplad till Youtube. I den vill vi vara mer transparenta i hur mycket flaggningar som görs, vilken typ av actions vi faktiskt gör på den skala som vi arbetar på, på global basis.

Läs hela intervjun i det senaste numret av Dagens Media, nummer 8.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Google

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.