Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Alexander Pärleros: ”Ska investera i startups som förändrar branscher”

Publicerad: 21 December 2015, 13:37
Uppdaterad: 21 December 2015, 13:56

Han började som radiosäljare – med höga ambitioner. Nu säljer Alexander Pärleros sin skapelse Mobilio till Schibsted.


Ämnen i artikeln:

Alexander Pärleros

Som många unga svenska män muckade Alexander Pärleros utan att ha någon aning om hur yrkeslivet skulle bli. Efter ett år som röjdykare i flottan hoppade han på jobbet som säljare på SBS Radio i januari 2006.

Med en Enirokatalog i handen startade Alexander Pärleros sin karriär – genom att ringa, ringa och åter ringa ”kallsamtal”.

Tio år senare har Alexander Pärleros, 30, lämnat karriären som mediesäljare bakom sig.

I dag stod det klart att Schibsted köper ut Alexander Pärleros från mobiljämförelsesajten Mobilio som han grundade 2012.

Därmed lämnar han branschen – sannolikt som mångmiljonär.

Sedan starten har Alexander Pärleros och Schibsted ägt halva bolaget vardera.

För Dagens Media berättar han hur resan startade.

– När jag jobbade på SBS Radio ringde jag ju runt till kunder som Lendo och Elskling. Jag tänkte ”om de här grabbarna kan så kan ju jag också”, säger Alexander Pärleros.

Schibsted fick nys om idén om den kommande sajten som skulle hjälpa konsumenterna att jämföra mobiler och abonnemang. Alexander Pärleros fick snart erbjudandet att starta Mobilo tillsammans med mediejätten.

– De hörde av sig och frågade om vi inte skulle göra det ihop. Jag tror att det var det första bolaget som Schibsted gick in i som ännu inte var lanserat, säger han.

Likt andra startupbolag som Schibsted går in i var planen från början att grundaren ska kunna köpas ut. Ingen köpeskilling presenteras i dag av Schibsted, och Alexander Pärleros är enligt avtal belagd med munkavle kring affärens detaljer.

Sajten Breakit uppskattar köpeskillingen till 50-100 miljoner kronor, något som Alexander Pärleros inte vill kommentera. Hans plan har dock hela tiden varit att kunna sälja sin del.

– Att få in Schibsted i detta, fullfölja och göra en exit har varit ett stort mål för mig, en milstolpe, säger Alexander Pärleros.

Han kliver nu av alla operativa uppdrag för Mobilio, inklusive vd-posten.

Istället ska Alexander Pärleros investera sina pengar i nya bolag.

– Jag kommer att investera i nya startups, företag som förändrar branscher och gör gamla saker mer digitala.

Planen är att gå in i ett mindre antal bolag och ”jobba hårt” med dessa, snarare än att investera brett. Primärt tittar Alexander Pärleros inte på mediebranschen, som varit hans hem de senaste tio åren.

– Det är nog andra sektorer som jag tänker mig, säger han.

I ett reportage i Dagens Media 2011 sade Alexander Pärleros att hans långsiktiga mål var att bli så pass framgångsrik att han kunde köpa en båt för 50 miljoner kronor – detta trots att han inte gillar båtar.

Får du råd att köpa båten nu?

– Jag kan faktiskt inte kommentera det, även om jag skulle vilja. Jag kan i alla fall köpa en jolle, säger Alexander Pärleros som i dag vill nyansera sitt gamla uttalande.

– Det jag egentligen menade var att jag vill kunna styra över min egen tid, att kunna vakna på morgonen och känna ”i dag vill jag jobba hemma i fyra timmar innan jag åker till kontoret”. Att kunna styra min tid är ett av mina mål, säger Alexander Pärleros och tillägger:

– Jag kommer säkert att jobba hårdare framöver än någonsin tidigare.

Mobilio lanserades 2012 och nådde enligt årsredovisningen en omsättning på 30,3 miljoner kronor under 2014.

Schibsted kallar Mobilio för "en central del i" bolagets erbjudande kring privatekonomi.

Tre saker du (kanske) inte visste om Alexander Pärleros:

– Jo, därför att jag älskar julen och det blev ett naturligt sätt att komma julen lite närmare – genom att själv spela in en julvideo. Jag har skrivit låten med brorsan och den är jävligt mycket jul, sade Alexander Pärleros till Dagens Media när den släpptes 2010.

Har varit svensk tungviktsmästare i shootfighting.

– Man brottas hela tiden med psyket som flyger upp och ner som en berg- och dalbana. Man slängs från att vara taggad till att vara livrädd och så är det fram tills man går in i buren och bara släpper allt, sade Alexander Pärleros till Dagens Media efter titelmatchen 2013.

Har haft det svenska rekordet i Hamburgerätning (han åt åtta 200-grammare ”plus lite annat”).

– Jag har ända sedan barndomen drömt om att sätta hamburgarerekord. Jag har alltid ätit mycket och tävlat med kompisar, sade han till Expressen när rekordet sattes 2009.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Alexander Pärleros

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.