Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Alex Schulmans vrede över valet mest delad i år: "Jag var så upprörd"

Publicerad: 18 december 2014, 12:11
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:18

UPPDATERAD. Alex Schulman, Mia Skäringer och Carina Bergfeldt. Det är några av skribenterna bakom årets mest virala artiklar.


Ämnen i artikeln:

ExpressenSverigedemokraternaAlex SchulmanAftonbladet

Det är Ted Valentin, grundare av sajten Sociala Nyheter, som sammanställt en lista på årets mest delade artiklar på Facebook och Twitter.

Många av artiklarna handlar, kanske inte så förvånande, om politik. Resten av artiklarna handlar om breda ämnen som uppfostran, ålderdom och död.

Mest delad är Alex Schulmans krönika i Aftonbladet med rubriken "Fy fan för er som ser på när det går åt helvete".

Den har delats drygt 150 000 gånger, vilket är runt 50 000 fler delningar än tvåan på listan, "Det sista vi behöver är ännu ett diettips" av Mia Skäringer – också i Aftonbladet.

– Det är inte så att jag ger mig ut för att skriva texter som får mycket delningar, men jag blandar en hel del. Ibland skriver jag saker som jag brinner för där alla inte håller med mig och då blir det ju delat. Lika ofta, eller kanske snarare oftare, skriver jag introverta texter om min barndom som får 18 delningar, säger Alex Schulman till Dagens Media.

Han påpekar också att man inte alltid orkar skriva texter som blir "superdelade".

– Det blir för mycket beefs, tjafs, kommentarer och troll som hatar. Det tar mer på krafterna än man kanske tror. Jag har fått tusentals mejl ibland när jag skriver. Det är ju inte klokt. Det blir en ansträngning.

Vad har du fått för reaktioner på den här texten?

– Det är hela spektrat. Några tycker att det är det mest geniala som någon skrivit på jorden, andra tycker att det är det dummaste de läst och att jag inte kan politik och borde hålla mig till andra saker. Det är väl därför den delades så mycket, den delade Sverige.

Du har inte fått några hot eller sådär?

– Nej det kan jag inte säga, men en hel del otrevliga mejl.

Det verkar som att du verkligen brann för just det här ämnet, hur gick det till när du skrev den?

– När man är så upprörd som jag var när jag skrev den så går det väldigt fort att skriva. Det här tog väl en kvart för jag hade skrivit den i huvudet under flera dygn innan.

Trea på listan är Expressen med en artikel om att intelligenta personer sannolikt är nattuglor.

Aftonbladet-skribenten Carina Bergfeldt finns med på två platser på listan. Båda krönikorna handlar om SD.

Här är de tio mest delade artiklarna i år:

Dagens Media har sökt Ted Valentin. På sin blogg skriver han följande:

" Varför är det "mest delade" intressant? För att det är kul att se vad andra i Sverige ser och pratar om? Men jag tycker verkligen att det också skulle behövas en topplista över de längsta, mest välskrivna och insiktsfulla artiklarna som skrivits 2014. Det är en helt annan lista, och jag önskar innerligt att någon tar sig an att sammanställa den listan också".

Dante Thomsen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev