onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

"Åk hit och låt dig förhöras"

Publicerad: 26 februari 2012, 06:04
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:26

Veckans Söndagspanel diskuterar Sveriges nya prinsessa och berättar om hur man smutskastar Sverige i bästa Wikileaksanda.


RL

Rebecka Lindberg


Hedvig Hagwall-Bruckner, copywriter på King

Medierna nar har dominerats fullständigt av vår nya tronarvinge. Masshysteri eller bara härligt?

– Ohärligt. Jag tycker inte att vi, medborgarna, har rätt att välja ut ett nyfött barn och göra en historia av det barnets liv, tillskriva det en framtid som det inte själv valt, följa varje steg i dess uppväxt, skvallra om dess tillkortakommanden och framgångar och sätta upp regler för barnet som inte gäller för oss andra. Jag älskar den romantiska idén om kungar och drottningar, men kan omöjligt få ihop det med mina liberala/demokratiska ideal där allas rätt till sina egna livsval och allas lika värde är grundläggande. Fast det är härligt med nya barn såklart. 

Wikileaks-grundaren Julian Assange slipar på en smutskastningskampanj mot Sverige. Om du var hans konsult, vad skulle ni rikta in er på för att få svenskarnas hjärta att svida?

– I det här fallet, där det gäller en våldtäktsanklagelse, skulle det väl handla om att internationellt sprida bilden av ”de galna feministerna” och ”manshatarna” i Sverige. Och om att svenska kvinnor hävdar att vad som helst är en våldtäkt bara för att de ångrar sig efteråt. Så skulle jag krydda det med ytterligare idiotargument om att rika killar inte har anledning att våldta – de kan ju få sex ändå. Vidrigt. Det skulle jag alltså aldrig låna mig till. Sådan skit finns det nog av på Flashback.

Vad vill du läsa om nästa vecka?

– Jag skulle vilja läsa om en massiv kampanj ifrån någon stor bank som bestämt sig för att dramatiskt sänka sina marginaler på bolån, för att därmed kapa åt sig kunder. Och jag vill läsa att de är övertygade om att de kommer att lyckas så att andra banker är tvungna att göra detsamma.

Anders Rydell, journalist och författare

Medierna har dominerats fullständigt av vår ny tronarvinge. Masshysteri eller bara härligt?

– Mest tragiskt faktiskt. Dessutom nyhetsmässigt helt ointressant, jag har svårt att tro att det finns ett så brett intresse bland svenskarna som kvällstidningarna verkar tro. Så var det ju med kungabröllopet – det kom inte busslaster till stan. Hotellrummen stod tomma. Jag tycker mest synd om det barn som föds in i det där dårhuset.

Wikileaks-grundaren Julian Assange slipar på en smutskastningskampanj mot Sverige. Om du var hans konsult, vad skulle ni rikta in er på för att få svenskarnas hjärta att svida?

– Attacken mot Carl Bildt var mycket listig tycker jag, bara misstanken skadar honom. Jag skulle definitivt inrikta mig på att attackera bilden av Sverige som ett neutralt, fredsälskande, pacifistiskt land och gräva fram mörka hemligheter kring vår vapenexport och framför allt våra samarbeten med andra säkerhetstjänster och kollaborerande i USA:s krig mot terrorn. Jag antar att det är precis det Assange vill – visa på att vi är falska och opålitliga jävlar.

Vad vill du läsa om nästa vecka?

– Någonting som får hjärnan att snurra till skillnad från det kungliga snömoset.  Skulle gärna läsa om att regimen i Syrien faller. Att Iran öppnar för IAEA:s observatörer. Att det Egyptiska militärrådet avgår. Vad som helst. Bara jag slipper höra ordet ”kronarvinge” en gång till.

Carina Stensson, redaktör för opinion på Svenska Dagbladet

Medierna har dominerats fullständigt av vår nya tronarvinge. Masshysteri eller bara härligt?

– Visst är det en galen bevakning, med alla detaljer där inget tycks vara för litet för att få uppmärksamhet. Mer hysteri än härligt. Det blir knasigt när all annan normal bevakning läggs åt sidan. Jag är måttligt intresserad för egen del, men tycker ändå att det är viktigt att Kronprinsessan och hennes familj behandlas med respekt.

Wikileaks-grundaren Julian Assange slipar på en smutskastningskampanj mot Sverige. Om du var hans konsult, vad skulle ni rikta in er på för att få svenskarnas hjärta att svida?

– Om jag kunde ge honom ett råd så skulle jag säga att han borde åka hit och låta sig förhöras. Chansen/risken att han verkligen blir åtalad för våldtäkt eller sexuella övergrepp är nog liten. Då skulle han kanske tydliggöra de problem med rättsväsendet som finns i Sverige. Det kanske kan svida lite. Hans mer fantasifulla varianter av anklagelser och smutskastning blir bara löjliga, och kommer inte åt någon svensk stolthet. 

Vad vill du läsa om nästa vecka?

– Hm. Jag är rätt nördig och gillar de tunga samhällsfrågorna. Riktigt bra förslag på hur arbetslösheten kan minska, eller hur framtidens energi ska fungera i samklang med miljön står högt på önskelistan. Om det inte dyker upp får det väl duga med en liten lösning på Europas skuldkris!

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev