Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Aftonbladets podcast-satsning "Fallet" når framgång hos lyssnarna

Publicerad: 21 april 2015, 08:02
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:04

I "Fallet" tittar Anders Johansson närmare på fallet med en 15-åring som dömdes för mord på sin styvmamma. Nu har podden laddats ner över 500 000 gånger.


"Fallet", Aftonbladets podd-satsning på kriminaljournalistik, har laddats ner över en halv miljon gånger enligt siffror från Acast. Aftonbladets kriminalreporter Anders Johansson leder programmet och kom också med idén om fallet.

– Vid ett tillfälle träffade jag en advokat jag har lärt känna via jobbet. Han tyckte att jag skulle titta närmare på det här fallet. Jag var egentligen inte jätteentusiastisk men tänkte att jag skulle ge det en chans och upptäckte att det var ett spännande fall, säger Anders Johansson till Dagens Media.

Några veckor senare blev Anders Johansson kallad till ett idémöte som handlade om att hitta ett ämne som kunde presenteras i samma format som den amerikanska podcasten "Serial".

– Ingen hade någon klockren idé så jag sa att det jag hade börjat titta på kanske kunde vara något. Så egentligen är det en slump att det var just jag som blev inblandad i det här. Hade det inte blivit "Fallet" hade det kanske blivit några artiklar i Aftonbladet.

Anders Johansson har arbetat på Aftonbladet i snart 20 år och har aldrig arbetat med radio tidigare.

– Jag är total nybörjare. Därför överträffar de här siffrorna alla förväntningar jag hade. Det känns både enormt glädjande och overkligt, säger han och fortsätter:

– Det här sättet att berätta på har många fler dimensioner som man kan förmedla känslor på. Om någon man intervjuar skrattar mycket eller börjar gråta så kan man aldrig återge det riktigt bra i en tidningsartikel. Jag kan absolut tänka mig att fortsätta med det här om jag får möjlighet.

"Fallet" har hittills släppts i tre avsnitt. Nu i veckan kommer avsnitt fyra.

– Efter att hela säsongen har sänts hoppas jag att lyssnarna har fått en bättre bild av fallet än vad polis, åklagare och domstol lyckades med för 29 år sedan. Då var dessutom det enda som skrevs om fallet en DN-notis på fem meningar som det var tre fel i, säger Anders Johansson.

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.