söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Aftonbladet utreder piratlänk

Publicerad: 8 februari 2012, 14:56
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:26

Under förmiddagen länkades Aftonbladet.se:s läsare vidare till en fejkad sajt som ser ut precis som Aftonbladet. "Det är ett solklart brott mot upphovsrättslagen", säger Fredrik Lindén, informationschef på Aftonbladet.


RL

Rebecka Lindberg


En länk i en artikel på aftonbladet.se skulle slussa läsarna vidare till en artikel som tidningen tidigare skrivit om samma ämne. Men istället hamnade de som klickade på länken på en fejkad Aftonbladet-sajt, som i princip är identisk med aftonbladet.se.

Fredrik Lindén vet inte hur det kommer sig att den egna hemsida länkar till piratkopian.

– Det kan jag inte svara på, men vi tittar på problemet. Så här ska det inte gå till, säger han till dagensmedia.se.

Att det finns den här typen av spegelsajter känner de sedan tidigare till och enligt Fredrik Lindén är det inte ovanligt att deras material hamnar på vilovägar.

– Det händer titt som tätt och ibland tror jag det beror på okunskap. Folk tror att bara för att det ligger på våran hemsida får det användas gratis, säger Fredrik Lindén.

Dagensmedia.se har varit i kontakt med personen som står registrerad som ägare till domänen som Aftonbladets läsare hamnade på.

Han säger sig dock inte ha någon aning om domänen och har nu tagit kontakt med domän-företaget och anmält felaktigheten. Den registrerade mejladressen går dock till en helt annan person, som ännu inte gått att nå.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev