Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Aftonbladet raderade reporterns blogg

Publicerad: 1 september 2011, 14:12
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:00

Aftonbladet-journalisten Carina Bergfeldt blogg från ”dödens stad”, Juárez i Mexiko, togs bort från Aftonbladet.se efter bara några timmar. ”De vill inte vara ansvariga för min säkerhet”, säger Carina Bergfeldt till dagensmedia.se.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Carina Bergfeldt är i El Paso nära gränsen till mexikanska Juárez i två veckor på ett stipendium bekostat av Aftonbladets ägare Schibsted.

När hon kommit på plats skrev Carina Bergfeldt en artikel om kvinnomorden i Juárez och startade bloggen ”Dödens stad” som publicerades på aftonbladet.se, efter att ha fått okej från både nyhetschef och nattchef.

Några timmar senare var både artikeln och blogginlägget borta, på beordran av Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

– När jag vaknade dagen efter var bloggen och artikeln raderad och jag hade fått ett mejl från redaktionschefen som ville att jag skulle ringa, säger Carina Bergfeldt till dagensmedia.se.

Redaktionschefen Lena Widman berättade att Jan Helin beslutat att stänga bloggen eftersom det inte var Aftonbladet som skickat reportern till vad som kallas världens farligaste stad.

– Våra säkerhetsrådgivare ansåg att det var för farligt att vara där och om det skulle hända något med mig och bloggen stod i Aftonbladets regi, så skulle de verka ansvariga för mig, vilket de inte ville vara, säger Carina Bergfeldt och fortsätter:

– Det är klart att jag tycker att det är lite udda att tacka nej till en gratis blogg från en medarbetare på plats i Dödens Stad, men jag har full respekt för Jan Helins beslut, säger hon.

Enligt Jan Helin har Aftonbladet skärpt rutinerna när det gäller bevakning från konfliktområden.

– Jag har bestämda rutiner om vad som gäller och de måste gälla för alla. Man måste vara där på uppdrag av oss, gå säkerhetsutbildningar och ha försäkringar som Carina Bergfeldt inte har eftersom hon är där på eget initiativ, säger Jan Helin till dagensmedia.se.

Hur kommer det sig att artikeln och bloggen i då fall publicerades från början?

– Det var ett missförstånd här hemma. Jag kände inte till att bloggen och artikeln publicerades.

Nu har Carina Bergfeldt istället startat en blogg i egen regi om sin vistelse i Mexiko.

– Den har nu varit igång i fyra dagar och det är helt fantastiskt roligt att se hur många som är intresserade. Alla möjliga människor har länkat till den. Aftonbladets ägare, journalistkollegor och polisen Martin Melin.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News