Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag01.04.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Aftonbladet om Flashback-avslöjandet och Researchgruppen: "Har en ekonomisk överenskommelse"

Publicerad: 9 Februari 2015, 15:28
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:08

UPPDATERAD. I september avslöjade Researchgruppen att de har tillgång till Flashbacks databas. Nu publiceras uppgifterna av Aftonbladet.


Ämnen i artikeln:

FlashbackResearchgruppen

Det var i september förra året som Researchgruppen avslöjade att organisationen har tillgång till Flashbacks databas.

I flera inlägg på Twitter berättade Researchgruppen bland annat att man haft tillgång till databasen under en längre tid men att arbetet med Avpixlat haft prioritet.

Uppgifterna möttes med skepsis av en administratör på Flashback. Samtidigt riktade flera personer i mediebranschen kritik mot Researchgruppen.

Nu publiceras uppgifter från Flashbacks databas av Aftonbladet, som inlett ett samarbete med Researchgruppen.

" Vi har genom Researchgruppen fått tillgång till en databas med en mängd användarnamn på Flashback kopplade till mejladresser. Vi har granskat och identifierat användare som i skydd av anonymitet hotar, hatar och hetsar folk att begå brott", skriver Aftonbladet.

I dag avslöjar tidningen hur en läkare på ett stort svenskt sjukhus skrivit rasistiska inlägg om bland annat sina utländska patienter.

Aftonbladets publisher Jan Helin skriver i en ledare att han hoppas att granskningen ska dra igång en diskussion om gränser.

Jan Helin berättar också att det är ett antal män på förtroendeuppdrag som granskats av tidningen.

" Flashback är i dag ett stort forum med över en miljon svenska konton och en mångmiljonaffär. Men de saknar ansvarig utgivare och lägger sina servrar utomlands för att försöka undgå svensk lagstiftning", skriver Jan Helin bland annat.

Han fortsätter:

" Ytterst handlar denna granskning om vad vi ska ha för ansvar för hur vi pratar i offentligheten. Skillnaden mellan barbari och civilisation brukar ibland beskrivas som att ett civiliserat samhälle kräver att det finns givna ramar för vad vi säger om varandra i offentligheten. Dessa gränser flyttas från tid till annan, vad som är acceptabelt varierar och behöver debatteras. Den diskussion som vi hoppas starta med denna publicering handlar ytterst om just dessa gränser".

Camilla Norström är chef för Aftonbladets nyhetsdesk.

Hur har samarbetet med Researchgruppen sett ut?

– Vi har med hjälp av dem fått tillgång Flashbacks användaruppgifter. Researchgruppen har i sin tur fått materialet från olika håll. Vi har sedan kopplat uppgifterna till olika personer som vi konfronterat, säger Camilla Norström till Dagens Media.

Är det samma uppgifter som Researchgruppen berättade om i september?

– Vi varken kan eller vill svara för hur och när Researchgruppen kommit över uppgifterna.

Har ni betalat för uppgifterna?

– Vi har en ekonomisk överenskommelse, men exakt hur den ser ut kan vi inte kommentera.

Vet ni hur har Researchgruppen har arbetat?

– Ja. Vi samarbetar med hundratals frilansare och nyhetsbyråer och vi ser till att vårt jobb följer lagar och pressetiska regler.

Andreas Ericson, vd och chefredaktör på den liberala tidskriften Neo, var en av dem som riktade kritik mot Researchgruppen i september.

I dag twittrar han så här om avslöjandet:

" Jahapp, det blev Aftonbladet som valde att tråla igenom tusentals människors känsliga meddelanden i jakt på nyheter och så förflyttas gränsen ännu en liten bit. Räkna med öronbedövande jubel från resten av journalistkåren".

Även Jack Werner på Metros Viralgranskare kommenterar avslöjandet:

" Nu gör alltså Aftonbladet publiceringarna från Flashbacks läckta databas som Researchgruppen förfogat över möjliga", twittrar han.

Helle Klein är vd och chefredaktör på Dagens Arbete och hon försvarar publiceringen:

" Bra att Aftonbladet granskar Flashback", twittrar hon.

Redan i början av 2013 erbjöd Researchgruppen 50 000 kronor för Flashbacks databas, något som ledde till stora diskussioner på forumet.

Researchgruppen har tidigare samarbetat med Expressen när man avslöjade anonyma näthatare i bland annat Avpixlats kommentatorsfält. Avslöjandet belönades med en guldspade och nominerades också till Stora journalistpriset.

Jonas Löfvenberg

jonas.lofvenberg@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

FlashbackResearchgruppen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.