Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Aftonbladet: ”Instant articles verkar uppskattas av användarna”

Publicerad: 18 december 2015, 14:23
Uppdaterad: 18 december 2015, 15:31

Efter två veckor med Instant articles – här är kvällstidningarnas första recension.


Ämnen i artikeln:

Instant articles

Dagens Media kunde redan i mitten av november avslöja att Aftonbladet och Expressen skulle finnas med bland de svenska medieföretag som blev först med att testa Facebooks omdiskuterade tjänst Instant articles.

I början av december bekräftade Facebook uppgifterna. Från start var Aftonbladet, Expressen, Sydsvenskan, Nyheter 24, Aller Media, Kit och Stampen med i Facebooks testrunda på den svenska marknaden.

I dag har Instant articles rullat i exakt två veckor i Sverige. Expressen har valt att testa med sitt utrikesmaterial från Expressen Geo.

Har ni märkt ifall materialet i form av Instant articles får bättre spridning än annat material?

– Det är för tidigt för att göra någon vettig analys av det.

Johanna Odlander bedömer att en första utvärdering kan göras i början av nästa år. Hennes spontana intryck är dock att Instant articles fungerar bra.

– Det är väldigt snyggt och användarvänligt. Vi vill fortsätta att testa för att se hur materialet läses.

Aftonbladet har valt att i begränsa sig till opinionsmaterial i sitt test av Instant articles, såsom ledare, kultur, debatt och kolumnister.

Ehsan Fadakar, chef för sociala medier på Schibsted Sverige, tycker också att det är för tidigt för att dra några slutsatser om hur Instant articles fungerar.

– Vi har knappt kört i två veckor och behöver mer data för att göra en rättvis analys, säger han.

Även Ehsan Fadakar lyfter fram fördelarna för Facebookanvändarna.

– Instant articles verkar uppskattas av användarna, men det är oklart om det uppskattas av våra läsare. Man tappar en hel del av det som gör publicisten unik, men det finns många andra fördelar. Jag är övertygad om att Instant articles är här för att stanna. Däremot krävs det nu att vi tar fram landningssidor som är snabbare än de är i dag. Vi är snabba på Aftonbladet.se, men nu behöver vi ta nästa steg.

Instant articles innebär i korthet att mediernas material publiceras direkt på Facebook för mobilanvändare (Iphone och Andriod).

Facebook erbjuder kortare laddtid och ett gränssnitt speciellt anpassat för Facebook. Medierna kan antingen sälja annonser själva i anslutning till materialet och behålla intäkterna, eller låta Facebook sköta annonsförsäljningen. För det tar Facebook i nuläget 30 procent av intäkterna.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Instant articles

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.