Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Aftonbladet-fotografer bakom Instagram-utmanare

Publicerad: 4 Oktober 2013, 04:05
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:32

En app som löser din beslutsångest – och som utmanar Instagram. Det är Aftonbladet-fotograferna och bröderna Jimmy och Peter Wixtröms nya skapelse.


Idén till "uDecide", som appen döpts till, föddes när Peter Wixtröm deltog i Aftonbladet och Hyper Islands gemensamma utbildning Aftonbladet Online Academy.

– Det gav mig lite nytänk på saker som man kunde göra, säger han till Dagens Media.

Fröet till "uDecide" såddes när Aftonbladet ställde läsarfrågan "Ska Måns Zelmerlöw ta ett senare flyg och komma sent till Melodifestivalen, eller stanna kvar och ha semester?", i anslutning till ett knäck som Peter Wixtröm skulle göra.

– Det fick mig att tänka på det här med beslutsångest och alla beslut man måste fatta dagligen.

I "uDecide" laddar användarna upp bilder precis som i Instagram. Men istället för att jaga likes handlar "uDecide" om att ställa frågor som "ska jag fria till min sambo" eller "vilken maträtt ska jag laga", för att sedan få hjälp att fatta sitt beslut.

Appen skulle först heta "Beslutsångest", men blev sedan "uDecide" för att göra den mer internationell.

– Sedan tog jag och lillbrorsan kontakt med några programmerare som hjälpte oss att ta fram appen.

Ett dygn efter lanseringen i Appstore toppade uDecide listan över nedladdade appar i Sverige. I dag har den runt 5000 användare.

Någon marknadsföring har bröderna Wixtröm inte planerat. Däremot har de fått viss draghjälp av Måns Zelmerlöw som använder appen.

– Det här är ett privat projekt som vi gör på vår fritid så vi har ingen marknadsföringsbudget direkt, det är mest en kul grej att någon gång ta en idé till verklighet. Nu verkar appen i och för sig sprida sig rätt bra av sig självt vilket väl är ett tecken på att man haft någon slags känsla.

Ni säger att ni ska utmana Instagram, det är rätt stora skor att fylla?

– Haha, ja verkligen. Men det är mest att det är likt Instagram. Det är ju världens största app så det blir svårt att utmana.

Har du sett någon lägga upp någon opassande fråga än då?

– Nja. Men vi kan inte styra vad folk lägger ut. Däremot kommer vi inte att börja med kommentarer. Lägger du ut en bild med frågan "är jag snygg" har du själv valt att få ett svar men med kommentarer börjar folk bara skriva en massa elaka saker. Vi har varken tid eller folk att hantera det.

Har du själv fått hjälp av uDecide?

– Ja, jag frågade vad vi ska döpa vår son till och användarna tyckte samma som jag så det är ju bra.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.