Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Aftonbladet dopar sajten med Lajkat

Publicerad: 10 Februari 2015, 13:49
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:14

Viralsajten Lajkat flyttas till Aftonbladet.se. Målet är att se hur stort tillskottet i Kia-index blir.


Ämnen i artikeln:

Jan HelinOmtalatLajkatAftonbladet

I går bytte viralsajten Lajkat webbadress, från lajkat.se till lajkat.aftonbladet.se. Expressens motsvarighet, Omtalat, har länge haft en adress som innehåller tidningsnamnet och därmed adderar trafik till Expressen.se.

Aftonbladets publisher och ansvarige utgivare Jan Helin säger till Dagens Media att syftet är att se hur flytten påverkar Aftonbladets resultat i Kia-index.

– Vi vill vi pröva hur mycket nettotillskott det blir till Aftonbladet i besök från unika webbläsare, säger han.

Aftonbladet kommer inte styra någon trafik från Aftonbladet.se till Lajkat, för att experimentet ska ge tydliga värden berättar Jan Helin.

– Det här är en viktig fråga för branschen. I och med viraltrenden vill vi bättre förstå vad besök från en unik webbläsare innebär för oss, säger han.

Aftonbladet gör utvärderingar av trafiken löpande och Jan Helin säger att experimentet kommer göras med full transparens.

Enligt Jan Helin har flytten Aftonbladet inte med utgivarskapet för Lajkat att göra.

Enligt honom är Ehsan Fadakar, sociala medier-chef på Aftonbladet, ansvarig utgivare för Lajkat, vilket han kommer att fortsätta med.

Dagens Media har dock varit i kontakt med Myndigheten för radio och tv och enligt en handläggare där finns inget utgivningsbevis registrerat på Lajkat.

Jan Helin har bett om att får återkomma för att kommentera uppgiften.

Lajkats nya adressen har även uppmärksammats av Expressens chefredaktör Thomas Matsson:

Vips! Hux flux – efter att Expressen nått 44,4 % marknadsandel mobilt gentemot Aftonbladet – så har Lajkat url:en http://lajkat.aftonbladet.se/”, twittrar han.

Dan Edström, sociala medier-chef på Expressen, hakar på:

Innebär det att Jan Helin nu är ansvarig utgivare över listor med sexskämt om namngivna 12-åringar? Och härliga fördomssidor på FB som Samtidigt i Ryssland? Gillar Aftonbladet Kultur den trafiken?”, twittrar han.

Jonas Löfvenberg

jonas.lofvenberg@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.