Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Aftonbladet dominerade Paris-bevakningen

Publicerad: 1 December 2015, 07:35
Uppdaterad: 8 December 2015, 21:14

Aftonbladet var den första nyhetskällan under terrordådet i Paris, visar en ny undersökning.


Ämnen i artikeln:

SVTAftonbladet

På fredagskvällen den 13 november skakades Frankrikes huvudstad Paris av flera terrorattacker som kostade 130 människor livet.

Undersökningsföretaget Novus har på uppdrag av SVT genomfört en undersökning som kartlägger medieanvändandet hos svenskarna i anslutning till terrorattackerna.

Resultatet visar att Aftonbladet var människors första nyhetskälla, följt av Facebook.

51 procent uppmärksammade händelsen redan på fredagskvällen. Bland de yngre i åldern 16-24 år var det fler, 62 procent och det var online som var den vanligaste källan.

45 procent anger online som förstakälla. Därefter kommer tv. Bara i åldersgruppen 60-79 år var tv och radio en vanligare förstakälla än online, enligt undersökningen.

Av de 45 procent som såg nyheten online först läste 15 procent om det på Aftonbladet. 9,6 procent hörde först om nyheten på Facebook. Därefter kommer Omni på 2,7 procent och Expressen på 2,5 procent. Bara 1,2 procent fick först information om terrordådet via SVT:s sajt.

Däremot säger 62 procent att de tagit del av nyheter från SVT för att få mer kunskap om händelsen. Näst starkast källa för att få mer kunskap var TV4. Först därefter kommer Aftonbladet.

Undersökningen bestod av 1042 webbintervjuer bland personer i åldrarna 16-79 år. SVT:s programdirektör Robert Olsson skriver också om undersökningen i SVT:s blogg.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTAftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.