Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Afrosvenskar i upprop mot rasism inom medie- och kommunikationsbranschen

Publicerad: 16 juni 2020, 08:09

Bild 1/2  ”Som arbetsgivare har man ett glasklart ansvar att verka för en god arbetsmiljö med lika löner och samma möjligheter för alla oavsett ursprung att göra karriär”, säger Anbara Hussein. Bild från en Black lives matter-manifestation i Berlin.

Foto: Leonhard Lenz / Wikimedia Commons

Öppet brev ställer krav på åtgärder för att motverka strukturell rasism inom kommunikations-, medie-, musik- och modebranschen. ”Det krävs mer än ett inlägg i sociala medier för att faktiskt leva som man lär”, säger Nicole Kavander, en av initiativtagarna till brevet.


I ett öppet brev med rubriken ”A call for change” riktar sig afrosvenskar verksamma inom kommunikation, media, musik och mode till ledare inom branschen för att ställa krav på bolagen. Det öppna brevet skrivs i ljuset av mordet på George Floyd och Black lives matter-rörelsen. 

– De senaste veckorna har vi sett svenska företag i kommunikations-, media- musik- och modebranschen sprida budskap i solidaritet med Black lives matter-rörelsen. Vi uppskattar intentionen bakom dessa meddelanden men budskapet faller platt i kontrast till den verklighet vi lever i. Det krävs mer än ett inlägg i sociala medier för att faktiskt leva som man lär, säger Nicole Kavander, en av initiativtagarna till ”A call for change”, i en kommentar. 

LÄS ÄVEN: Därför har techjättarna blivit politiska: ”Vi kommer få se mycket modigare bolag”

Syftet med det öppna brevet är att skapa en förändring och förbättring inom branscherna när det kommer till att motverka strukturell rasism, diskriminering och orättvisor. 

– Vi vill ställa de kreativa branscherna mot väggen och se en riktig förbättring för afrosvenskars arbetssituation. Som arbetsgivare har man ett glasklart ansvar att verka för en god arbetsmiljö med lika löner och samma möjligheter för alla oavsett ursprung att göra karriär. Vi har rätt att gå till jobbet utan att behöva uppleva nedsättande jargong, diskriminering eller trakasserier, säger Anbara Hussein, en av initiativtagarna till ”A call for change”.

I elva punkter ställer initiativtagarna krav på åtgärder samtidigt som de uppmanar ledare inom branscherna att svara på vad de kommer vidta för åtgärder i frågan. I brevet hänvisar de även till statistik som visar hur afrosvenskar på olika sätt diskrimineras på arbetsmarknaden. 

11 åtgärder för att motverka strukturell rasism och diskriminering i de kreativa branscherna:

1. Skapa en inkluderings- och diskrimineringspolicy och löpande redovisa dess utveckling.

2. Skapa en specifik, mätbar och offentlig plan för att förbättra representationen av svarta på företaget, framför allt på seniora och ledande positioner.

3. Tracka och rapportera er arbetsstyrkas mångfald på en årsbasis för att skapa ansvarsskyldighet för företaget och för de kreativa branscherna.

4. Granska företagets policies och kultur för att säkerställa att arbetsmiljön vi arbetar i är inkluderande för olika etniska bakgrunder, kulturer och perspektiv.

5. Bistå med omfattande utbildning om implicita fördomar till alla anställda på ledande positioner samt HR-avdelningar.

6. Utöka företagets relationer och nätverk till ett bredare urval av utbildningar och skolor för att öka mångfalden.

7. Utöka praktikplatser och juniora positioner till kandidater med talang och överförbar kompetens som inte gått de traditionella utbildningarna eller vägarna in i våra branscher.

8. Investera i chef- och ledarskapsutbildning, mentorskap och annan vidareutveckling för era svarta anställda.

9. Kräva att alla anställda på ledande positioner ska medverka i mångfalds- och inkluderingsinitiativ på företaget och belöna framgångsrika resultat.

10. Skapa en jämlikhetspanel som motverkar spridningen av stereotyper och fördomar i kreativt arbete och förhindrar att stötande och/eller kulturellt okänslig kommunikation publiceras.

11. Introducera en plan för jämlika löner som säkerställer att afrosvenskar och personer som rasifieras får lika lön för lika arbete.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev