måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Ad frauds beräknas sno 68 miljarder dollar 2022

Publicerad: 22 februari 2022, 08:08

USA är den annonsmarknad som lider mest av annonsbedrägerier – 23 miljarder beräknas i år hamna i bedragares fickor.

Foto: peshkov

Omfattningen av digitala annonsbedrägerier ökar kraftigt, visar Juniper Research analys. I år beräknas 68 miljarder dollar i annonspengar försvinna till ad frauds.

Ämnen i artikeln:

Ad fraudDigitaltNyheter

Janne Naess

janne.naess@dagensmedia.se


Problemen med annonsbedrägerier växer lavinartat enligt en analys gjord av Juniper Research, som The Drum rapporterar om. Omfattningen av så kallade ad frauds uppskattas globalt ha ökat med 11 miljarder dollar mellan 2021 och i år – från 59 miljarder dollar till 68 miljarder dollar. 

Juniper Research är en av flera aktörer inom digital annonsanalys som redovisat siffror på samma svindlande nivå, skriver nyhetssajten. De marknader som lider mest av digitala annonsbedrägerier uppges i fallande ordning vara USA, Japan, Kina, Sydkorea och Storbritannien.

Tillsammans står de de fem ovannämnda marknaderna för 60 procent av alla ad frauds, och USA ensamt beräknas under 2022 stå för 35 procent av de totala ad fraud-förlusterna – vilket i rena pengar beräknas motsvara 23 miljarder dollar.

Att USA är mest utsatt hör ihop med att det också är världens största digitala annonsmarknad. Bedragare attraheras och förfinar sina tillvägagångssätt i takt med den digitala tekniken utvecklas.

Juniper Research rekommenderar att annonsörer inom de värst drabbade marknaderna bildar strategiska allianser för att bekämpa och förebygga digitala annonsbedrägerier.

Tidigare undersökningar har även pekat på en liknande ökning av ad frauds inom strömmad video.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev