Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Acne svarar på ilsket brev från Mia Skäringer

Publicerad: 10 januari 2018, 11:55
Uppdaterad: 10 januari 2018, 13:09

Foto: Acne Studio, Wikimedia.

Acne ber om ursäkt efter anklagelser om anorektiska modeller: "Vi har inte lyckats i detta fall", skriver modekedjan i sitt mejlsvar.


Ämnen i artikeln:

AcneMia Skäringer

I podden Skäringer & Mannheimer gör de båda medieprofilerna ett utfall mot Acne, efter att Mia Skäringer sett den senaste kampanjen på modekedjans webbsida. Det rapporterar bland annat Aftonbladet och Femina.

– Man ska inte döma kroppar och det är inte det jag är ute efter. Det är jättefina kvinnor, eller flickor vill jag gärna säga. Men för mig ser det ut som en 12-årig flicka eller en vuxen kvinna som är väldigt sjuk i anorexi, säger Mia Skäringer. 

Anna Mannheimer håller med: 

– Problematiken är ju att det endast är väldigt magra modeller som ser ledsna och trötta ut. Det finns ingen variation. Det är en sak om man visar olika typer av modeller men när man utstuderat endast väljer den här kroppstypen och förstärker ett glåmigt uttryck. Det är inte styrka. 

Mannheimer och Skäringer anklagar hela modebranschen för att vara bakåtsträvande, och publicerade under tisdagen ett öppet brev på sina sociala plattformar riktat till Acne. Brevet, som i skrivande stund gillats av över 31000 personer på Mia Skäringers Instagramkonto, avslutas med meningen: 

"Anorektisk med bylsiga kläder. Är det 2018 och den kvinnliga framtiden?" 

I dag onsdag publicerade Mia Skäringer Acnes svar på Instagram. 

Modekedjan beklagar den negativa upplevelsen av hemsidan som skådespelerskan haft, och hävdar att Acne har som policy att inte arbeta med minderåriga eller icke-hälsosamma modeller: 

"Vår ambition är att alltid visa mångfald och sundhet samt att uppvisa våra produkter på ett bra sätt. Vi har uppenbarligen inte lyckats i detta fall och kommer att använda lärdomarna och den input vi nu får från er, och från andra engagerade personer […]"  

Mia skäringer skriver som kommentar bland annat att Acne tagit bort "en av bilderna med starkaste sjukdomsflirten."

Foto: Acne studio

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

AcneMia Skäringer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.