Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

9600 artiklar om Paris-dåden – bara 600 om terrorn i Beirut

Publicerad: 17 November 2015, 05:07
Uppdaterad: 6 December 2015, 20:21

En undersökning från Retriever visar stora skillnader i mediebevakningen av dåden i Paris och Beirut.


Ämnen i artikeln:

retriever

Medieanalysföretaget Retriever har för Dagens Media undersökt hur många artiklar som skrivits om terrordåden i Paris och Beirut, med ett resultat som visar övervägande större uppmärksamhet när det gäller Paris.

Drygt 9600 artiklar har enligt undersökningen skrivits i svensk media om dåden som drabbade den franska huvudstaden i fredags, medan endast 600 artiklar har skrivits om attacken i Libanons huvudstad Beirut.

Ioanna Lokebratt, medieanalytiker på Retriever, menar att det först och främst är närhetsprincipen som gör att vi reagerar känslostark på dåden i Paris.

– Tre år i rad har Syrienkrisen varit den mest omskrivna nyhetshändelsen i svensk media. Trots den massiva mediebevakningen har vi svårt att ta till oss och förstå förödelsen. 2012 var det endast en procent som tyckte att oroligheterna i Syrien gjort mest intryck. Däremot tyckte var fjärde tillfrågad att Breivikrättegången gjorde störst intryck, vilket är ett exempel på att händelser i vår geografiska närhet påverkar oss mer, skriver Ioanna Lokebratt i ett mejl till Dagens Media.

Undersökningen visar också att artiklarna om Paris skapar mer engagemang: drygt 812 500 interaktioner (likes, kommentarer och delningar av artiklarna) har gjorts i sociala medier utifrån artiklarna om Parisattackerna, medan drygt 143 000 interaktioner har gjorts om Beirut.

Utesluts artiklarna om Paris i nyhetsrapporteringen om Libanon återstår drygt 300 artiklar. Utesluts däremot Libanon ur bevakningen om Parisdåden kvarstår cirka 9200 artiklar.

– Ur ett medieperspektiv är det naturligtvis lättare för journalister att bevaka nyhetshändelser som ligger geografiskt nära. Flera av tidningarna hade redan reportrar på plats i Paris eller kunde skicka ner folk med kort varsel. Men det är inte många medier som har möjlighet att skicka ner journalister till Libanon. Det gör att tidningarna får förlita sig på utländska mediers rapportering och har liten möjlighet att styra innehållet i artiklarna, skriver Ioanna Lokebratt.

Underlaget i undersökningen baseras på antal artiklar i samtlig svensk redaktionell media, både print och webb, samt etermedias nyhetssändningar under perioden 12-16 november 2015 för Beirutdåden och 13-16 november för Parisdåden.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

retriever

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.