Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

6 av 10 misstror rapporteringen om invandrare

Publicerad: 12 Februari 2016, 06:00
Uppdaterad: 11 Februari 2016, 15:53

Lars Gylling, Nordisk kommunikationschef hos Yougov.

En färsk rapport från Yougov visar att svenska folket är starkt kritiska mot medias rapportering. På tre områden är vi bland de mest kritiska i Europa.


Ämnen i artikeln:

Yougov

Undersökningsföretaget Yougov har frågat utvalda länder i Europa om deras förtroende för medias rapportering. Bland de utvalda länderna finner man Sverige, Frankrike och Tyskland. Frågorna gällde allt från kändisar till sjuksystrar.

Rapporten från Yougov visar att svenska folket har en stark misstro mot svenska medier. Speciellt tre områden sticker ut. Rapportering kring invandrare, flyktingar eller asylsökande och etniska minoriteter.

Hela 58 procent av svenska folket misstror medias rapportering om invandrare och 57 procent misstror rapporteringen om flyktingar eller asylsökande.

På andra områden har svenska folket större förtroende. När det gäller hur kvinnor, sjuksystrar och unga människor framställs i media har man istället en positiv syn.

Lars Gylling är Nordisk kommunikationschef hos Yougov med kontor i Danmark. Han anser att siffrorna är intressanta eftersom Sverige är det land där flest är positiva till invandring.

– Det är tydligt att Sverige sticker ut i undersökningen. Det har länge diskuterats om det finns en åsiktskorridor i svenska medier gällande invandring och det blev ännu mer aktuellt med DN-härvan nu senast, säger han och fortsätter:

– Jag tror att det kan ha spelat in i undersökningen, men det finns tyvärr ingen statistik från tidigare år så jag kan inte säga säkert. Intressant är att svenskarna trots sin misstro mot medierna fortfarande är det land som är mest positivt inställt till invandring. Det kanske är den eventuella åsiktskorridoren som ligger bakom det.

En intressant detalj från undersökningen är att alla nordiska länder anser att rapporteringen om kvinnor stämmer. Speciellt sticker Danmark ut där 51 procent av de tillfrågade är positiva.

Lars Gylling anser att trots det positiva resultatet så är det stora skillnader i jämställdhetsfrågan mellan Sverige och Danmark.

– I Danmark är det en ickefråga. Det diskuteras inte alls bland media. I Sverige är det en mycket större fråga. I Sverige har ni ju Feministiskt initiativ, men jag är rätt säker på att det aldrig kommer att starta ett feministiskt parti i Danmark. Intresset finns inte här.

Anton Äng

anton.ang@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Yougov

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.