fredag22 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

22 svenska artister i utfall mot Meta

Publicerad: 7 augusti 2023, 09:43

Janne Schaffer, Carola Häggkvist och Sonja Aldén bland artisterna som fått nog av att Meta verkar se mellan fingrarna vad gäller annonsbedrägerier.

Foto: Roos & Tegnér/ Rickard L. Eriksson/ Arkland

Carola Häggkvist, Sonja Alden och Janne Schaffer bland stjärnorna som hårt kritiserar Metas slapphänthet gällande annonsbedrägerier där kändisar missbrukas.

Ämnen i artikeln:

MetaFacebook

Janne Næss

janne.naess@dagensmedia.se


Över 20 svenska artister har signerat ett öppet brev till Meta, som publicerats på Dagens Nyheters debattsida. I inlägget skriver de att falska annonser och profiler, bestående av bland annat stulna bilder på kändisar och falska citat, har ökat lavinartat på Metas plattformar.

Artisterna skriver vidare att de förgäves har försökt få kontakt med Meta, som mött dem med tystnad. Därav brevet på DN debatt:

"Era miljontals användare, bara här i Sverige, bombarderas dagligen av falska konton och fejkade annonser. Detta bryter inte bara mot era poetiska policyer, utan även mot svensk lag. Man kan fråga sig vad som är värst? Att ni på Meta inte är informerade om vad upphovsrättsbrott eller olovlig identitetsanvändning innebär, att ni vet om det men struntar i det, eller att ett multinationellt bolag som Meta fullständigt misslyckas med att följa sina egna principer", skriver artisterna.

Även traditionella publicister har problem med annonsbedrägerier, där falska citat och stulna bilder av kända personer används. Dagens Media rapporterade nyligen om bluffannonser på Dagens Nyheter och Dagens Media, där Spotifys Daniel Ek falskeligen används.

LÄS ÄVEN: Så många miljarder försvinner i ad fraud varje år i Sverige – så gör du för att rädda dina pengar

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev