200 it-bolag i protest mot slopad nätneutralitet

2017-07-13 12:00  
Flera av bolagen gick samtidigt ut i sina egna kanaler för att uppmana folk att ansluta sig till kampen om det öppna internet.

Facebook, Twitter och Google finns med på listan över de it-bolag som vill stoppa telekommyndigheten FCC från att slopa nätneutraliteten.

Igår 12 juli inleddes en omfattande protest av aktivistgruppen Fight for the Future kallad "Day of Action", med syfte att hindra den amerikanska telekommyndigheten FCC att slopa nätneutraliteten i USA. Det skriver flera internationella medier.

Runt 200 av världens ledande nätbolag har ställt sig bakom protesten, bland annat Facebook, Google, Twitter och Reddit, men även Netflix och Sonos.

Nätneutraliteten innebär att all trafik ska behandlas lika på internet, och infördes i USA för några år sedan under dåvarande president Barack Obama. Trump-administrationen vill nu göra inskränkningar i dessa regler.

– Vad vi vill att FCC ska höra, och vad vi vill att kongressen ska höra, är att nätneutraliten är vida populär, vilket den också är, och vi vill få dem att sluta försöka mörda den, säger Sean Vitka, jurist hos Fight for the Future och Demand Progress, till BBC.

Flera av it-bolagen gick samtidigt ut i sina egna kanaler för att uppmana folk att ansluta sig till kampen om det öppna internet.

Google publicerade ett blogginlägg där man lyfter vilka risker som finns med att ta bort nätneutraliteten. Internetbolag, innovatiova startups, och miljontals internatanvändare är beroende av dessa "sunt förnuft"-regler, menar Google:

"Det är delvis tack vare nätneutraliten som det öppna internet växt till att bli en oöverträffbar källa till valmöjligheter, konkurrens, innovation, yttrandefrihet och möjligheter. Och så borde det fortsätta att vara".

Facebooks grundare Mark Zuckerberg har lagt upp ett liknande inlägg på sin personliga Facebooksida, där han skriver:

"Just nu har FCC regler på plats för att försäkra att internet fortsätter att vara en öppen plattform för alla. På Facebook tror vi starkt på dessa regler. Vi är också öppna för att samarbeta med medlemmar ur kongressen och vem som helst när det kommer till lagar för att skydda nätneutraliten".

Hos Netflix kommer det nya att dyka upp en banner som länkar in till kampanjsidan.

Även Twitters policy-chef Lauren Culbertson har skrivit ett blogginlägg där hon understryker vikten av det fria internet:

"Utan nätneutralitetens grundläggande principer är det möjligt att Twitter aldrig hade gått från det lite nördiga 140-tecken experimentet till vad vi är idag, ett internationellt bolag med tusentals anställda och en service som består både av bilder, video och livestreaming som sammanlänkar världen med alla sidor av vad som pågår".

Amanda Törner

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt