Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

10 000 vill bli glömda av Google

Publicerad: 26 November 2015, 06:59
Uppdaterad: 15 Mars 2016, 13:11

Sverige toppar den nordiska ligan – men svenskarna som vill bli glömda av Google får nej i över hälften av fallen.


Det var envisheten hos Mario Costeja González, en 59-årig spansk handstilsexpert, som drev fram förändringen. DN berättade nyligen historien om hur han ville få bort en gammal annons som berättade att hans lägenhet skulle säljas via en tvångsauktion.

Den som googlade på hans namn fick direkt upp denna information – som var sann, men många år gammal. Processen som han startade för att tvätta sitt digitala rykte gick hela vägen till EU-domstolen, som i maj 2014 slog fast att sökmotorer som Google individuellt måste pröva varje enskild begäran från folk som vill få bort sökresultat om sig själva. Det kallas ofta för "rätten att bli glömd", något som många vill.

Wall Street Journal rapporterade i går att Google nu släppt nya siffror över hur många som vill ha bort oönskade sökresultat, i bolagets transparensrapport.

Google redovisar bland annat vilka domäner som står bakom det största antalet begäranden om borttagning. I toppen kommer Facebook, följt av Profileengine.com (en sajt som gör profiler på sociala nätverk sökbara) samt Google Groups. Google-ägda Youtube kommer på en fjärdeplats.

Totalt har Google, sedan den 29 maj 2014 då Google öppnade processen för borttagning av sökresultat, tagit emot 348 085 begäranden. Dessa har lett till att Google har utvärderat 1,2 miljoner webbadresser. I 42 procent av fallen har Google valt att släcka sökresultatet – vilket betyder att de sökande har fått nej i en majoritet av fallen.

I december 2014 hade Google fått ta emot dryga 5 000 begäranden om borttagning av sökresultat från Sverige. Den siffran har nu nära fördubblats.

I Sverige har hittills 9 687 ärenden hittills kommit in, som rör 37 054 olika webbadresser. 40,9 procent har plockats bort enligt Google.

Jämfört med de övriga nordiska länderna toppar Sverige ligan – både sett till absoluta tal och relaterat till befolkningsmängden.

Alla begäranden hanteras centralt av ett speciellt team inom Googles europeiska organisation, som vid behov tar hjälp av lokal expertis från anställda i det aktuella landet.

Klicka själv i diagrammet nedan för att se siffror för de nordiska länderna.

 

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.