Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

De vann Guldspaden

Publicerad: 16 april 2018, 07:19
Uppdaterad: 16 april 2018, 07:19

Vinnarna av Guldspaden på scenen. Foto: FGJ

Fallet Kevin, IT-skandalen på Transportstyrelsen och ett avslöjande wallrafferi om en svensk trollfabrik. Det är några av vinnarna när grävpriset Guldspaden delades ut på lördagskvällen.


Ämnen i artikeln:

Guldspaden

Varje år delar Föreningen Grävande Journalister ut en Guldspade till bästa undersökande reportage i sju olika kategorier. Priserna delades i år ut i Helsingborg under Guldspadegalan och i samband med Grävseminariet.

– Vinnarna har valts ut i extremt hård konkurrens bland de över 160 tävlande bidragen, säger Guldspadejuryns sammankallande Bertholof Brännström.

23 bidrag nominerades och Bertholof Brännström säger att flera andra granskningar mycket väl hade kunnat vinna i de tuffaste klasserna. Samtidigt säger att det är extra roligt att få belöna grävande reportrar på små redaktioner med knappa resurser.

– Granskande journalistik är ett fundament i en demokrati, också på den lilla orten. Därför är det särskilt kul med Guldspadarna i klasserna Mindre dagstidning och Etermedia lokal.

I samband med Guldspadegalan i Helsingborg delades också ett hedersomnämnande, juryns särskilda pris, ut till Eva Buskas, nyhetschef på Gotlands Allehanda ”För att med en speciell utbildningsinsats ha höjt hela redaktionens grävkompetens och därmed också nivån på vardagsjournalistiken".

Vinnarna av 2017 års Guldspadar:

Bok:

Nätverket - Södertäljemaffians uppgång och fall.  Baris Kayhan.(Norstedts)”För ett tålamodskrävande och modigt gräv utfört i en farlig kriminell miljö om en lokal maffias uppgång och fall”

Nytänkare:

Cykelbuden – Sveriges första live-raff. Erik Wisterberg och Jon Mauno Pettersson (Breakit) ”För ett wallrafferi på cykel i realtid som engagerade tittarna och förbättrade matbudens arbetsvillkor”

Magasin:

Mörkade risker kärnavfall. Kerstin Lundell (Sveriges Natur) "För att med ett gediget grävarbete ha avslöjat hur säkerhetsrisker i planeringen av det framtida slutförvaret av kärnavfall har mörkats"

Mindre dagstidning:

Trollfabriken. Mathias Ståhle (Eskilstuna-Kuriren) "För ett modigt och uthålligt gräv som avslöjat de mest hatiska nätaktivisternas arbetsmetoder och främlingsfientliga agenda inifrån en svensk trollfabrik”

Storstadstidning:

IT-skandalen på Transportstyrelsen. Kristoffer Örstadius och Mikael Holmström (Dagens Nyheter) "För att ha avslöjat hur sekretessbelagda uppgifter, med betydelse för rikets säkerhet, genom nonchalant myndighetsutövning hamnade hos obehöriga”

Etermedia lokal:

Skönhetsgranskningen. Valeria Helander (SVT Nyheter Väst) "För att med snillrika metoder, grundligt fotarbete och under hot ha kartlagt hur skönhetsklinikerna bedrar sina kunder”

Etermedia Riks:

Fallet Kevin. Johannes Hallbom, Jakob Larsson, Anna Nordbeck, Dan Josefsson, Johan Bjerkner, Emil Engerdahl och Lars Granstrand (SVT Dokument inifrån) ”För att ha gått till botten i ett gammalt, uppmärksammat mordfall, där två små pojkar på ett rättsvidrigt sätt pekades ut som skyldiga”

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Guldspaden

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev