Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

De svenska journalisterna i Irak

Publicerad: 24 Oktober 2016, 07:00
Uppdaterad: 24 Oktober 2016, 13:30

Efter skotten mot fotografen - här är svenskarna som riskerar livet i Irak.


Ämnen i artikeln:

DNSVTExpressen

Det var under söndag eftermiddag som nyheten kom om att DN:s hyllade bildjournalist Paul Hansen skottskadats av en krypskytt utanför Mosul i Irak.

Fotografen lyckades ta sig till ett sjukhus i staden Erbil där han opererades för skador som beskrivs som lindriga.

Paul Hansen och kollegan Erik Ohlsson, som är mellanösternkorrespondent, är lång ifrån det enda svenska journalistteamet som är på plats för att bevaka slaget om staden Mosul.

Även Expressen, SVD, SVT, Aftonbladet  och Sveriges Radio har reportrar på plats i Irak.

SVT-journalisterna Niclas Berglund och Stefan Åsberg som varit varit inbäddade med den irakiska armén den senaste veckan, tog sig söndagkväll till staden där Paul Hansen opererades, för att träffa honom. Fotografen träffades av två skott, det första i  huvudet, som skyddades av hjälmen, och det andra nära ryggraden.

– Han mådde bra, men han sa att det kändes konstigt. Han var en lindrigt skadad journalist i ett område där det dör folk varje dag, sade  Stefan Åsberg till SVT.

Paul Hansen säger till Sveriges Television att han sprang för livet, men att han mår bra nu. I ett sms skriver han:

”Jag mår ganska bra, lite ont i ryggen. Men mest glad över att vår skyddstänkande och vår skyddsutrustning fungerade så bra.Hjälmen tog första skottet och västen saktade ner det andra...”

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad har en längre tid befunnit sig på plats i norra Irak. Så sent som söndag förmiddag beskrev hon i Expressen läget  som ” i en undergångsfilm”. Hon är i Irak tillsammans med den prisbelönte fotografen Niclas Hammarström som kidnappades i Syrien i november 2013, där han hölls fånge i sex veckor tillsammans med dåvarande DN-kollegan Magnus Falkehed.

Aftonbladets bildjournalist Magnus Wennman, som är i Irak tillsammans med journalisten Erik Wiman, postade under lördagen en bild från fältet sin på facebooksida.

På bilden ser man en rad med män samt två pojkar, varav den ena befinner sig i ett upplösningstillstånd. De har just fått veta att deras pappa dödats i strid utanför Mosul. Magnus Wennmann skriver så här:

 

"Det är inte lätt att beskriva vissa situationer i det här yrket. Nästan alltid går det att stålsätta sig inför dramatiska ögonblick eller hemska scener. Yrket och kameran är en trygghet, det skyddar mot känslor. Nästan alltid. 11-årige Lefaws plötsliga och otröstliga skrik när ambulansen med bilden på hans dödade pappa passerar på motorvägen. Hans lillebror Shalews tysta tårar bredvid. Obeskrivlig sorg. Jävla skit."

Även SR:s mellanösternkorrespondent Johan Mathias Sommarström raporterar från Irak, liksom journalisten Urban Hamid och Fotografen David Pratt, som bevakar åt SvD.

Jonathan Lundqvist, från organisationen Reportrar utan gränser, säger till DN att han har full tilltro till de svenska mediebolagens säkerhetsbedömningar inför att journalister skickas ut på denna typen av uppdrag.

Riskerna det innebär att bevaka från plats får inte stoppa rapporteringen från krigszoner, menar han.

Är det någon gång det verkligen är som viktigast att rapportera så är det i ett fall som detta. Det vore att svika att inte skicka journalister till Mosul, helt klart måste vi vara där, säger Jonathan Lundqvist, som i stället menar att diskussionen måste handla om hur vi ska agera för att det journalistiska uppdraget ska kunna utföras så säkert som möjligt, säger han til DN.

SVT:s utrikeschef Ingrid Thörnqvist uttrycker sig på ett liknande vis på svt:s sajt:

Vi har väldigt mycket säkerhetsåtgärder kring våra team, det har även andra journalister – DN:s också. Vi är väldigt noggranna att inte skicka reportrar och fotografer till områden om de inte är erfarna och välutbildade i säkerhetsfrågor, sjukvård och hur man hanterar olika farliga situationer.

Hon fortsätter:

Det är självklart inte riskfritt att bevaka ett krig, men det är också väldigt viktigt för oss att vara där och skildra det som händer. Men vi gör allt för att minimera de risker som finns – genom att ha bra säkerhetsutbildningar och skyddsanordningar kring deras resor.

Paul Hansen skrevs ut från sjukhuset natt till måndag. Så här skriver hans kollega Erik Ohlsson i ett Facebookinlägg:

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

DNSVTExpressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.