lördag1 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

De kan vinna Meg Award

Publicerad: 20 september 2017, 08:45
Uppdaterad: 20 september 2017, 08:45

Finalisterna i Årets förnyare och Årets normbrytare avslöjas.


MN

Madeleine Nilsson

madeleine@dagensmedia.se


Den 27 september delas priserna i Meg Awards ut. Nu är nomineringarna klara i två kategorier – Årets förnyare och Årets normbrytare.

Utställningen ”I am Alive”, Kit och Magda Gad kan vinna Årets förnyare, medan VK Media, Kit Sport och Mitt ID har chans att vinna Årets normbrytare.

Finalister Årets förnyare

Utställningen I am alive Visualiseringen i utställningen I’m alive är nyskapande journalistik, både genom den världsunika interaktiva visualiseringen av flyktingbåtar på Egeiska havet och i sin distirbutionsform. Visualiseringen är byggd på verklig data från båtflyktingars GPS-positioner, sms, chattmeddelanden och bilder, vilket tecknar bilden av hur det verkligen är att göra den farliga flykten över Medelhavet i överfyllda gummibåtar. Journalisten Annah Björk och analytikern Mattias Beijmo har skapat visualiserningen efter gediget arbete på både Lesbos och i Turkiet. Visualiseringen har visats på Tekniska Museet, House of Sweden i Washington och på Huseby bruk i Växjö. KIT KIT har hittat ett revolutionerande arbetssätt. Genom att utveckla Story Engine, en unik plattform för historieberättande i sociala medier, får de fram precisa databaserade rekommendationer för att skapa relevant innehåll. Detta gör att Story Engine-användarna idag får konkreta rekommendationer på hur en historia bäst ska berättas och när och hur den ska distribueras för att nå den maximala potentialen för varje jobb. Enkelt uttryckt: redaktören definierar VAD den vill berätta, medan Story Engine berättar HUR historien kan berättas.Magda Gad Få har de senaste åren satt ett sådant avtryck i den svenska medievärlden som Magda Gad. Hon har förnyat krigsrapporteringen genom unik direktrapportering i Expressen och i sociala medier. Magda Gad är i ständig dialog med sina läsare, tittare och följare. Hennes ström av exklusiva skildringar från kriget mot terrorsekten IS i Irak och i Syrien växer på hennes Facebooksida till ett ständigt pågående bildningsprojekt, ett klassiskt folkbildande forum, där tusentals människor deltar i samtalet. När Magda Gad skriver dagbok från Raqqa skriver hon 2010-talets krigslitteratur.

Finalister Årets normbrytare

VK MediaUnder flera år har VK Media systematiskt jobbat för jämställdhet på olika sätt i både sina produkter och interna organisation. De har sedan 2002 mätt fördelningen kvinnor och män i sina artiklar och genom ett gediget arbete gått från 23 % kvinnor och 77 % män till 49 % kvinnor och 51 % män. De jobbar också för att inkludera orterna utanför centralorten Umeå i journalistiken och har sedan 2013 ökat den kommunala nyhetsbevakningen med 13 %. KIT SportPersoner med funktionsvariationer, hbtq-personer, äldre, hijabbärare, tjocka – de som inte ryms inom normen för hur en idrottare förväntas se ut eller vara – får inte mycket utrymme i svensk sportbevakning i dag. I januari 2017 startade KIT en sportredaktion, KIT Sport, för att förändra just detta. Där får alla sporter lika stor betydelse och fansen är lika viktiga som elitutövarna. Sport är en samhällskraft som har mycket större betydelse än enskilda segrar och att bygga idoler. Sport är en integrerad del i berättelsen om vår samtid och vårt samhälle och måste skildras ur det perspektivet.Mitt IDMed projektet Mitt ID satte Aftonbladet fokus på en fråga som sällan eller aldrig fått utrymme i svenska medier: hur är det att vara ung transperson i Sverige? I en granskande artikelserie och en tv-dokumentär om könsidentitet beskrevs unga transpersoners hårda kamp för rätten att få vara sig själva. Dessa gav röst åt en utsatt och allt större grupp i samhället som länge kämpat i det tysta. Bakom projektet står Olivia Svenson, Frida Söderlund, Emma Fägerwall, Anna Tärnhuvud, Linn Ogelid, Lisa Sjösten och Jonathan Perlmann.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev