måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

De hotar journalister

Publicerad: 25 september 2017, 13:27
Uppdaterad: 25 september 2017, 13:34

Foto: Janne Naess

Högerextremister är den vanligaste gruppen som utför hoten, enligt en färsk undersökning från JMG.

Ämnen i artikeln:

JournalistförbundetAlice Bah Kuhnke

HF


6 av 10 journalister har någon gång varit utsatta för trakasserier, hot eller våld i samband med sin yrkesutövning, det visar en ny undersökning gjord av Göteborgs universitet (JMG) bland journalistförbundets medlemmar.  

Under 2016 var drygt var fjärde journalist utsatt (26,5 procent) och värst drabbade var journalister inom tv, radio och nyhetspress, sammanfattar Journalistförbundet. Hela 41 procent av kvällstidningsjournalisterna uppgav att de utsatts för trakasserier eller hot förra året.

LÄS ÄVEN: "Vanligt med hot på Aftonbladet"

Bevkningsområden som utmärker sig är politik, samhälle, utrikesbevakning, samt brott och kriminalitet. Det är även tydligt att ledarskribenter och krönikörer är oftare utsatta, jämfört med andra journalister.

Män är den grupp som står för majoriteten av hoten och trakasserierna (83 procent). Samtidigt visar undersökningen att kvinnliga journalister inte drabbas oftare än män.

I undersökningen fick de svarande även uppge vilken politisk tillhörighet förövarna hade och hela 43 procent uppgav att förövaren tillhörde en högerextremistisk/rasistisk grupp.

Trots att var fjärde journalist var utsatt under 2016 så var anmälningar få. Endast 11 procent uppgav att händelsen polisanmälts. Anledningarna var främst att man uppfattade det som en "småsak" (38 procent) eller inte trodde att polisanmälningen skulle leda till något (21 procent).

Även om anmälningarna varit få så uppger samtidigt 53 procent av journalisterna att de blivit rädda av hoten och trakasserierna. Omkring en fjärdel uppger till och med att man undviker att bevaka en speciell fråga eller individ på grund av det.

Dagens Media har tidigare rapporterat om att regeringen antagit en handlingsplan för att skydda journalister och det fria ordet.

– Konsekvenserna kan bli oerhört allvarliga om journalister väljer att sluta med sitt yrke på grund av hot, sade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, till Dagens Media i våras.

Om undersökningen:

Undersökningen bygger på ett slumpmässigt urval av journalistförbundets medlemmar (4859) och har en svarsfrekvens på 32 procent. Frågorna rörde journalisters utsatthet under 2016 och genomfördes mellan 24 januari till 22 mars 2017.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev