Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Därför ratar Stefan Löfven Almedalen

Publicerad: 10 februari 2017, 08:58
Uppdaterad: 10 februari 2017, 09:04

"Jag tror att en del har blandade känslor inför Almedalen", säger statsminister Stefan Löfven till Aftonbladet. Bild: Flickr

Statsminister Stefan Löfven kommer inte delta under Almedalsveckan i Visby i år. Istället ska han ägna sin tid år att träffa folk som kanske aldrig skulle besöka en politikervecka.


Ämnen i artikeln:

Stefan LöfvenAlmedalsveckan

Statsminister Stefan Löfven meddelade igår i ett Facebookinlägg att han inte kommer att besöka årets politikervecka i Almedalen.

Han skriver i inlägget att han genom åren har haft ett stort utbyte av politikerveckan och mött många människor i samband med talen – men han menar samtidigt att många som inte arbetar med politik eller bor på Gotland känner att det är svårt att resa till och bo i Visby för att delta i diskussionen på plats.

"Därför kommer jag göra något annat i år. Jag tänker ägna hela Almedalsveckan åt att träffa folk som kanske aldrig skulle besöka en politikervecka, men likväl borde få sina röster hörda i politiken. Jag vill besöka arbetslösa som söker jobb, pensionärer som har svårt att få vardagen att gå ihop, och de som arbetar hårt när så många andra av oss har ledigt. Det är dags att fler viljor från förorter och bruksorter, landsbygd och skärgård, får ta större plats i svensk politik".

Istället kommer finansminister Magdalena Andersson att tala på Socialdemokraternas dag under Almedalsveckan.

Stefan Löfven menar att han genom valet att inte delta, på ett sätt tar "tillvara på Olof Palmes ursprungliga tanke med sitt första Almedalstal: Att tala politik med vanligt folk under sommaren".

"I en tid då tilltron till demokratin minskar och extremismen växer måste arbetarrörelsen gå tillbaka till sina rötter, och alltid finnas i folks vardag", fortsätter han.

Stefan Löfven säger till Aftonbladet att beslutet inte är en markering mot Almedalen.

– Jag tror att en del har blandade känslor inför Almedalen. Jag ser det som ett forum för demokrati, andra ser det som en plats dit bara några kan komma. Det kan hända att det var det som avgjorde. För mig är det ingen markering mot Almedalen, jag vill bara göra något annorlunda i år, säger han till tidningen.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.