Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Därför lämnar Jenny Nordlander Nöjesguiden

Publicerad: 17 april 2018, 06:20
Uppdaterad: 17 april 2018, 09:09

Jenny Nordlander gjorde nyligen sin sista dag på Nöjesguiden. Foto: Janne Næss

Jenny Nordlander säger att hon var naiv när hon tog över som chefredaktör, och trodde att Nöjesguiden var förskonad från sexistiska maktstrukturer: "Det fanns ett motstånd där som jag inte väntat mig", säger hon.


Ämnen i artikeln:

Jenny NordlanderNöjesguiden

Fredagen den 13 april gjorde Jenny Nordlander sin sista dag som chefredaktör på Nöjesguiden. Utöver att tacka för sig, passade hon i bloggform på att presentera det sista magasinet som tillkommit under hennes ledning. Tidningen, som är ett festivalnummer, har tilldelats titeln: ”Tills alla män lärt sig”.

Kvinnorna som pryder omslaget är en del av den artistskara som kommer att spela på nya Statement festival, som upprättats enbart för kvinnor. I sin blogg beskriver Jenny Nordlander festivalen som ”en reaktion på ett annat symptom, av ett annat av våra allra största samhällsproblem – kvinnoföraktet.”

Resumé var för en dryg månad sedan först med att berätta om att Nöjesguidens chefredaktör sedan 2015 sagt upp sig – utan nytt jobb att gå till. Till tidningen återger hon ett samtal som ägt rum mellan henne och vd:n Stefan Hallenius:

"Senast förra veckan frågade jag om han inte tyckte det vore bra att ta in en kvinna i styrelsen, som består av bara män. "Vi går på kompetens inte på kön", svarade han. Det går ju inte ihop med vad jag står för”.

Stefan Hallenius uttalade sig strax därefter i DN, där han påstod att hans ord tagits ur sin kontext.

– Det var inte det samtalet som gjorde att jag sade upp mig, däremot var det ett exempel på något som jag upplevde som ett problem som störde mig, och som ledde till mycket diskussioner samt påverkade mig på ett negativt sätt, säger Jenny Nordlander till Dagens Media.

Kan du utveckla det?

– Jag vill inte gå närmare in på det i nuläget. Men jag kan säga så här: När jag började på Nöjesguiden så var det dels för att tidningen hade tydliga värderingar som jag delade, till exempel gällande jämställdhet. Jag hade höga förväntningar och det var kanske naivt av mig. Ingen står utanför strukturerna, säger hon och fortsätter:

– Det är högre i tak på Nöjesguiden än på många andra arbetsplatser på ett sätt, och jag har tyckt bra om att jobba där. Jag har haft jätteroligt och vi har gjort bra grejer. Men det fanns också ett motstånd där som jag inte hade väntat mig.

Som berodde på att du är kvinna? – Ja.

Det var under tiden på Nöjesguiden som Jenny Nordlander bestämde sig för att skriva en bok om hur det är att vara kvinna i mediebranschen, och om de subtila maktstrukturer som hon menar råder i den.

­– Boken handlar om strukturer i mediebranschen. Fenomenet är inte unikt i vår bransch på något sätt, men det är ju i den som jag är verksam, och jag har exempel från alla arbetsplatser som jag har varit på, säger hon och fortsätter:

– Det innebär helt enkelt vissa saker att vara kvinna i vår bransch, som inte går att undvika oavsett hur stark man är eller hur väl förberedd man är. Det är så bara, säger hon med eftertryck – och det vill jag lyfta fram.

Den maktstruktur som hon placerat under sin lupp är diffus och ofta svår att sätta fingret på, dessutom har den en tendens att med lätthet kunna förklaras bort i de enskilda fallen, hävdar hon. Konsekvenserna för den som drabbas blir gärna att man förlorar en stor del av sin självkänsla – eller att man klandrar sig själv.

– Det som utspelar sig är i många fall inte konkret, och inte heller rubrikvänligt. Men det finns även konkreta inslag. Löner till exempel. Eller vem som får den fasta tjänsten och vem förblir vikarie, eller vem som får göra vilket jobb som reporter, blir omnämnd i branschpressen, eller får de bästa tipsen. Sådana saker.

Till boken som kommer i augusti har hon varit i kontakt med ett hundratal aktiva kvinnliga journalister inom print, radio och tv i Sverige, som alla utom tre har haft saker att berätta om att bli missgynnad på grund av sitt kön i svenska mediehus, berättar Jenny Nordlander.

Av dem kunde och ville ett trettiotal vara med i boken. Deras berättelser sätts i en historisk kontext, som löper tillbaka så långt som till 1700-talet. Bland vittnesmålen finns också Jenny Nordlanders eget.

Vad förväntar du dig för respons när boken kommer?

– Jag började med boken långt innan Metoo inträffade, och tiden före tänkte jag att folk skulle bli arga och påstå att jag är galen och inbilsk. Nu, efter Metoo, så tror jag att det skett en attitydförändring, och att det är mer erkänt att det här problemet existerar, säger hon och lägger till:

– Folk kommer att hata på boken, men kanske lite mindre än vad jag tidigare trott.

Hur kan man komma åt strukturerna som du beskriver?

– Jag tror mycket på kvotering. Det behövs ju uppenbarligen, men det ska bort när de inte längre behövs. Man tvingar in andra perspektiv på det sättet, och man blir dessutom starkare när man är fler. Jag tror också på utbildning vad gäller till exempel härskartekniker. Det är viktigt att synliggöra sådana – inte minst för att få syn på egna beteenden.

Vad är ditt råd till tjejer i branschen som upplever sig drabbade av de maktstrukturer som du vill synliggöra?

– Hitta allierade. Berätta för varandra. När jag började berätta så upptäckte jag att det hänt alla andra också. Då blir man stärkt, och det blir uppenbart att det inte har med en själv att göra, utan att det handlar om just strukturer. 

Din sista arbetsdag var i fredags. Vad vill du göra framöver?

– Artiklarna som skrevs i samband med att jag sade upp mig har fungerat väldigt väl som jobbannons. Många har hört av sig, och jag är förvånad över att det funkar så – det trodde jag inte att det gjorde. Nu är jag i samtal med några stycken, säger Jenny Nordlander och fortsätter:

­– Jag tyckte om tjänsten som jag hade på Nöjesguiden och det som ingår i en sådan, men jag hade varit där i tre år och jag tycker inte att man ska sitta för länge på en sådan roll faktiskt. Jag är driven av att lära mig nya saker, och behöver något element av nytt. Något roligt, utvecklande och lite krävande helt enkelt.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.