Dagspress
WSJ-journalistens gripande: ”En eskalering av Vladimir Putins krig mot pressfrihet”
Publicerad: 13 april 2023, 12:53
Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich eskorteras ut från en domstolsbyggnad i Moskva. Foto: Alexander Zemlianichenko
Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich sitter häktad i Ryssland efter att han i slutet av april greps misstänkt för spioneri. President Joe Biden och flertalet nyhetsmedier har de senaste veckorna krävt Evan Gershkovichs frigivning utan framgång. ”Det är nästintill omöjligt att veta vad som ska hända när man rapporterar från Ryssland och det är otroligt stora risker som man jobbar med” säger Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer.
Den 30 mars meddelade den ryska säkerhetstjänsten FSB att Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich gripits i staden Jekaterinburg misstänkt för spioneri. Anledningen sägs vara att han försökt komma över hemligstämplad information om den ryska militären.
Enligt reportrar utan gränser hade han veckorna innan gripandet rapporterat om ryssarnas inställning till den paramilitära Wagnergruppen, vars legosoldater spelat en betydande roll i Vladimir Putins krig i Ukraina. Det är första gången en amerikansk journalist har gripits med anklagelser för spioneri i Ryssland sedan Kalla kriget.
Evan Gershkovich sitter frihetsberövad i Moskvas ökända Lefortovo-fängelse och domstolen i Moskva har beslutat att häkta honom fram till den 29 maj. Om han döms riskerar han över 20 år i fängelse.
Hans sista artikel innan gripandet handlade om den ryska ekonomins nedgång till följd av de västerländska sanktionerna mot landet.
Enligt brottsmisstanken ska Evan Gershkovich för USA:s räkning ha samlat information om ”ett företag i det ryska militär-industriella komplexet”.
Maria Zacharova, talesperson vid Rysslands utrikesdepartement, hävdar att han greps ”på bar gärning”. Nyhetsbyrån AP skriver med hänvisning till ryska medier att han påstås ha gripits medan han ”försökte komma över hemligstämplad information” om den ryska militären.
Wall Street Journal har avvisat alla anklagelser och säger sig vara djupt bekymrade över sin reporters säkerhet. Evan Gershkovich har överklagat häktningsbeslutet och USA:s president Joe Biden och nyhetsorganisationer världen över har anslutit sig till tidningen och kräver att Evan Gershkovich friges omedelbart.
Reportrar utan gränser fördömer händelsen och skriver på sin hemsida: ”Det här ser ut som repressalier, tycker vi på RSF, och vill påminna om att journalister inte ska vara måltavlor!”
– Det är väldigt allvarligt och det är en eskalering av Vladimir Putins krig mot pressfrihet och oberoende journalistik. Han har under sina 20-tal år vid makten hela tiden försvårat situationen för journalister och efter invasionen av Ukraina har det blivit helt omöjligt att bedriva oberoende journalistik i Ryssland. Men att man nu faktiskt griper en journalist och anklagar honom för spioneri är att ta det ytterligare ett steg, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser.
Sedan invasionen av Ukraina har situationen för journalister i Rysslands försämrats dramatiskt.
– Alla oberoende medier stängdes inom loppet av ett par veckor, hundratals ryska journalister har lämnat landet det senaste året och ett 20-tal sitter i fängelse. Det är ett av de sämsta länderna i världen vad gäller pressfrihet.
Det har även blivit svårare för utländska journalister att få visum i Ryssland och censurlagarna för förstärkts ytterligare, berättar Erik Halkjaer.
– Jag är helt säker på att det här gripandet har gjort att redaktioner som har eller tänker skicka journalister till Ryssland måste tänka sig extra noga för. Det är nästintill omöjligt att veta vad som ska hända när man rapporterar från Ryssland och det är otroligt stora risker som man jobbar med.
USA har krävt att få träffa Evan Gershkovich, men Ryssland säger att man fortfarande utreder frågan.
– Ryssarna är skyldiga oss ett konsulärt besök, sa Roger Carstens, USA:s särskilda sändebud i frågor om felaktigt fängslade och gisslantagna, till CNN under onsdagen.
Under gårdagen rapporterade Bloomberg att Rysslands president Vladimir Putin personligen ska ha gett klartecken till gripandet.
– Det innebär ju att det kommer från högsta ort, det här är ett politiskt beslut och innebär att det är väldigt väldigt svårt för honom. Rättegången kommer att ske på ryska villkor, säger Erik Halkjaer.
Det har spekulerats om ett eventuellt fångutbyte och Roger Carstens sa under onsdagen att ”USA är fast beslutet att få hem Gershkovich”.
– Det kan mycket väl vara så att det handlar om ett fångutbyte men jag tror inte att det är därför man har gripit honom. Jag är rätt säker på att det är för att markera mot USA och utländska medier och säga ”vi har ögonen på, vi kan gripa er när vi vill” för att sätta munkavle på utländska journalister, säger Erik Halkjaer.